Μ. Βορίδης προς ΣΥΡΙΖΑ: Η ψήφος των ομογενών θα πρέπει να μετρά παντού

Μ. Βορίδης προς ΣΥΡΙΖΑ: Η ψήφος των ομογενών θα πρέπει να μετρά παντού

Με τα κόμματα να εμμένουν στις αρχικές τους θέσεις και χωρίς να διαφαίνεται, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, πεδίο ευρύτερης συναίνεσης, ώστε στην Ολομέλεια να υπερψηφιστεί από τα 2/3 των βουλευτών, όπως ορίζει το σύνταγμα, ολοκληρώθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για την «άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού».

Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία με τη στήριξη ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και ΕΛ.ΛΥ., ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ5 το καταψήφισαν.

Νωρίτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε την ανοιχτή πρόσκληση του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, να αποδεχθεί να υπολογίζεται η ψήφος των ομογενών στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα για να ξεκινήσει άμεσα συζήτηση πάνω σε τεχνικά θέματα και να συναινέσουν στην ψήφιση ενός νέου εκλογικού νόμου που θα δίνει το δικαίωμα σε όλους τους Έλληνες ομογενείς να ψηφίζουν χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Με δεδομένες τις θέσεις των έξι κοινοβουλευτικών κομμάτων, έτσι όπως εκφράστηκαν και σήμερα, δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται συναίνεση για να συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των 200 βουλευτών που απαιτείται για την Ολομέλεια. Σημειώνεται ότι η κοινοβουλευτική δύναμη της ΝΔ είναι 158 βουλευτές, του ΣΥΡΙΖΑ 86, το ΚΙΝΑΛ έχει 22 βουλευτές, το ΚΚΕ 15, η ΕΛ.ΛΥ. 10 και το «ΜεΡΑ25» 9 βουλευτές.

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Βορίδης μίλησε «για πολιτικούς όρους με ξεκάθαρες και σταράτες θέσεις, αλλά και εξηγημένες και συνεννοημένες κουβέντες με τις οποίες πρέπει να γίνει η συζήτηση μεταξύ των κομμάτων, για το εκλογικό δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού».
«Πρέπει να απαντηθεί ξεκάθαρα και να αποσαφηνιστούν οι θέσεις όλων των κομμάτων. Υπάρχουν ή δεν υπάρχουν κάποιου είδους περιορισμοί στο εκλογικό δικαίωμα των ομογενών. Πρέπει να πάρουν όλοι θέση πάνω σε μεγάλα στρατηγικά ζητήματα που πρέπει να λυθούν με διάλογο, δημόσια, ανοιχτά, καθαρά και ξάστερα. Εγώ είμαι πρόθυμος για πολλές συζητήσεις, συγκεκριμένες όμως και δημόσια και όχι κάτω από το τραπέζι», επισήμανε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών και συμπλήρωσε:  «Αν αυτό που απασχολεί το ΣΥΡΙΖΑ είναι αν θα κάνουμε εκλογικές περιφέρειες ομογενών και θα εκλέγονται εκεί οι ομογενείς, ανοίγουμε τώρα τη συζήτηση, αλλά η ψήφος τους θα πρέπει να μετρά παντού. Αν αυτό είναι το θέμα σας, σταματάμε τη συζήτηση εδώ. Σκεφτείτε το μέχρι την Ολομέλεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού χωρίς περιορισμούς. Συμφωνώ και εγώ. Λέει να δούμε πώς θα εκπροσωπούνται, θέλουμε…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: