Μάχη στην ΕΕ για επιστροφή στη λιτότητα

Eurogroup: Αισιοδοξία για την οικονομική ανάκαμψη, αλλά και κίνδυνοι

Μετά τη δημοσιονομική χαλάρωση που κατέστη αναγκαία για τη χρηματοδότηση μέτρων προς αντιμετώπισης της πανδημίας και των επιπτώσεων της στις ευρωπαϊκές οικονομίες, στην ΕΕ τίθενται πάλι επί τάπητος  τα θέματα των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους. Οι «βόρειες» χώρες επιμένουν στη δημοσιονομική πειθαρχία, πιέζοντας ουσιαστικά για επιστροφή στη λιτότητα – την οποία θέλει να αποφύγει ο Νότος.

Η Ενωση οδηγείται σε μια επώδυνη εσωτερική διαμάχη, ενώ οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών παρουσιάζουν προτάσεις για το πώς θα αντιμετωπίσουν το τεράστιο χρέος που συσσωρεύτηκε από την προσπάθεια να διασωθούν οι οικονομίες τους από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία.

Η Ευρώπη είναι διχασμένη: Την ημέρα που η Γαλλία δήλωνε ότι ο προϋπολογισμός της θα εστιάζει στην οικονομική ανάπτυξη και όχι στην αύξηση των φόρων, οκτώ χώρες (Σουηδία, Φινλανδία, Λετονία, Δανία, Ολλανδία, Τσεχία, Αυστρία και Σλοβακία) καλούσαν με κοινή  τους την ΕΕ να εστιάσει στη μείωση του χρέους. «Αξιόπιστα δημόσια οικονομικά είναι ο κεντρικός πυλώνας της συμμετοχής στην ΕΕ», γράφουν οι οκτώ υπουργοί Οικονομικών στους συναδέλφους τους. «Η δημοσιονομική σταθερότητα, συνδυασμένη με μεταρρυθμίσεις που στηρίζουν την οικονομική ανάπτυξη, πρέπει να συνεχιστεί».

Η κόντρα Βορρά-Νότου

Επισημαίνεται ότι η ΕΕ ανέστειλε το Σύμφωνο Σταθερότητας το 2020 στην κορύφωση της υγειονομικής κρίσης και οι χώρες δαπάνησαν τρισεκατομμύρια ευρώ σε έκτακτα σχέδια. Προχθές στο Eurogroup ξεκίνησε η συζήτηση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών για τους κανόνες του Συμφώνου και το πώς και πότε θα επανέλθουν.

Οι οκτώ χώρες-«γεράκια της λιτότητας» αναγνωρίζουν ότι ίσως υπάρχει ανάγκη για κάποιες «απλοποιήσεις και προσαρμογές» στους δημοσιονομικούς κανόνες, μόνο όμως αν οι προτάσεις δεν θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους.

Ομως οι χώρες του Νότου ξέρουν που οδηγούν αυτές οι προτάσεις και θέλουν απεγνωσμένα να αποφύγουν μια επανάληψη των βίαιων περικοπών στις δαπάνες, που έπληξε σκληρά τις οικονομίες την τελευταία δεκαετία. «Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι καθώς προχωρούμε σε πιο ομαλές συνθήκες δεν κόβουμε τις δημόσιες επενδύσεις», δήλωσε ο Πορτογάλος ΥΠΟΙΚ Ζοάο Λεάο.

Κάποιες χώρες – όπως η Ελλάδα – έχουν ακόμα πληγές από την λιτότητα που αντιμετώπισαν μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Επιδιώκουν λοιπόν να αξιοποιηθεί η συγκυρία ώστε να ξαναγραφεί – ή ακόμα και να εγκαταλειφθεί – το αμφιλεγόμενο Σύμφωνο Σταθερότητας, που περιορίζει τα περιθώρια δημοσιονομικών…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: