Μαγική εικόνα: Οι άνεργοι αυξάνονται, ο δείκτης ανεργίας πέφτει!

Η ΕΛΣΤΑΤ αγνοεί πάνω από το 50% των εγγεγραμμένων ανέργων στη ΔΥΠΑ

Σε απίστευτο αριθμό εκτοξεύτηκε η διαφορά των ανέργων που καταγράφουν η Ελληνική Στατιστική Αρχή και η  ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), με την ΕΛΣΤΑΤ να αγνοεί περισσότερους από τους μισούς πραγματικούς ανέργους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσαν οι δύο φορείς, η διαφορά των μετρούμενων ανέργων έφτασε σε 528.221 άτομα τον μήνα Νοέμβριο.

Δηλαδή, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε χθες ότι οι άνεργοι ανήλθαν τον Νοέμβριο του 2022 σε 527.758 άτομα και το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε στο 11,4%, από 11,5% τον Οκτώβριο του 2022.

Όμως, η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) ανακοίνωσε πως οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Νοέμβριο του 2022, ανήλθαν σε 1.055.979 άτομα, παρουσιάζοντας μάλιστα, αύξηση κατά 119.255 άτομα ή κατά 12,7%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, τον Οκτώβριο του 2022.

Η διαφορά στη μέτρηση ανέρχεται σε 528.221 άτομα, ενώ είναι εντυπωσιακή η διαπίστωση, πως, η ΕΛΣΤΑΤ δεν κατέγραψε για τον μήνα Νοέμβριο το 50,02% των ανέργων που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία διαφορά που έχει καταγραφεί ποτέ και προκαλεί εντύπωση δεδομένου ότι είναι πρωτοφανές, η στατιστική αρχή να μην καταγράφει περισσότερους από το 50% των εγγεγραμμένων ανέργων.

Οι δικαιολογίες

Προκειμένου να δικαιολογήσει τη διαφορά, η ΕΛΣΤΑΤ επικαλείται το επιχείρημα της «μαύρης εργασίας» η οποία δεν δηλώνεται και ο άνεργος εξακολουθεί να είναι εγγεγραμμένος στον ΟΑΕΔ και να επωφελείται από τα ευεργετήματα.

Ακόμη, η ΕΛΣΤΑΤ ισχυρίζεται, πως, στο διοικητικό μητρώο του ΟΑΕΔ, η «ενεργή αναζήτηση» και η «διαθεσιμότητα» για εργασία δηλώνεται κατά την εγγραφή και δεν επικαιροποιείται. Έτσι, δηλαδή, ο εγγεγραμμένος άνεργος παραμένει για χρόνια στο μητρώο του ΟΑΕΔ.

Οι όροι εγγραφής και διατήρησης της ιδιότητας του ανέργου έχουν αλλάξει με τον νέο νόμο και σταδιακά θα διαγραφούν από τα μητρώα της ΔΥΠΑ όσοι δεν πληρούν τα κριτήρια.

Μεταξύ άλλων, θα διαγράφονται από το μητρώο του ΟΑΕΔ, τα άτομα στα οποία θα προσφερθεί εργασία και δεν θα την αποδεχτούν, ενώ θα διαγράφονται και όσοι αρνηθούν να παρακολουθήσουν προγράμματα κατάρτισης.

Επίσης, εισάγονται εισοδηματικά κριτήρια, τα ίδια με εκείνα που εφαρμόζονται για το επίδομα θέρμανσης, για την παραμονή στο ψηφιακό μητρώο ανέργων και τη διατήρηση των βοηθημάτων και παροχών που συνδέονται με αυτό.

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: