Μακρόν κατά «ισλαμικού αυτονομισμού»: Τα εμπόδια και οι αντιδράσεις – Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Μακρόν κατά «ισλαμικού αυτονομισμού»: Τα εμπόδια και οι αντιδράσεις

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Γαλλία σχέδιο νόμου για το Ισλάμ που παρουσίασε πρόσφατα ο Εμανουέλ Μακρόν, θα αρχίσει να συζητείται τον Δεκέμβριο και θα τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή τον Ιανουάριο.

Ο γάλλος πρόεδρος, που κατηγορείται ότι προσβλέπει στην προσέλκυση δεξιών κυρίως, αλλά και ακροδεξιών ψηφοφόρων, υποστηρίζει ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι να αντιμετωπίσει τον «ισλαμιστικό αυτονομισμό» καθώς μια μειοψηφία των μουσουλμάνων της Γαλλίας προσπαθεί να δημιουργήσει μια «αντικοινωνία» βάζοντας τους δικούς της νόμους πάνω απ’ όλους τους άλλους.

Φραγκίσκος Κουτεντάκης : «Κρυφό χρέος οι 200.000 εκκρεμείς συντάξεις»

Η ιερή κοσμικότητα

Στη Γαλλία, η κοσμικότητα είναι «ιερή»: Το κράτος είναι απολύτως διαχωρισμένο από την εκκλησία με νόμο του 1905 που απαγορεύει ρητά στην κυβέρνηση να επεμβαίνει στα θρησκευτικά ζητήματα. Η προσπάθεια του Μακρόν να επέμβει σε ζητήματα του Ισλάμ αναμένεται να συναντήσει και νομικά εμπόδια.

Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει αντιδράσεις ανάμεσα στους έξι εκατομμύρια μουσουλμάνους της Γαλλίας (είναι η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό μουσουλμάνων στην Ευρώπη, 9% του πληθυσμού) αλλά και στον υπόλοιπο μουσουλμανικό κόσμο _ ιδίως η διαπίστωση του Μακρόν ότι το Ισλάμ είναι «μια θρησκεία που βρίσκεται σε κρίση σε όλη την υφήλιο». Στην Τουρκία, με την οποία έχει έντονη κόντρα τελευταίως ο Μακρόν, οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, σαν τη Γενί Σαφάκ, έχουν τίτλους όπως «Ο Μακρόν κηρύσσει πόλεμο στο Ισλάμ!» και κατηγορούν τον γάλλο πρόεδρο ότι ακολουθεί τον δρόμο «των νεοναζιστών και της ακροδεξιάς».

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Μια από τις προβλέψεις του νομοσχεδίου είναι να περιορίσει την ξένη επιρροή στο γαλλικό Ισλάμ επενδύοντας σε μια νέα γενιά ιμάμηδων που θα έχουν εκπαιδευτεί και πιστοποιηθεί στη Γαλλία αντί να τους ορίζουν άλλα κράτη. Για παράδειγμα, η Αλγερία χρηματοδοτεί το Μεγάλο Τζαμί του Παρισιού, ενώ η Τουρκία, η Αλγερία και το Μαρόκο προμηθεύουν εκατοντάδες ιμάμηδες στη χώρα. Η Τουρκία ειδικότερα, ιδίως επί Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει επενδύσει σημαντικά σε θρησκευτικές και πολιτιστικές οργανώσεις σε ολόκληρη τη Γαλλία.

Μακρόν κατά «ισλαμικού αυτονομισμού»: Τα εμπόδια και οι αντιδράσεις - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online
Το Μεγάλο Τζαμί του Παρισιού

Στα 2.500 τζαμιά της Γαλλίας, υπάρχουν 300 λεγόμενοι «αποσπασμένοι» ιμάμηδες _ 150 Τούρκοι, 120 Αλγερινοί και 30 Μαροκινοί. Αυτοί πληρώνονται από τη χώρα προέλευσής τους και παρότι λειτουργούν στη Γαλλία, συχνά δεν μιλούν γαλλικά και είναι αποκομμένοι από τη γαλλική πραγματικότητα.

Το «Ισλάμ του διαφωτισμού»

Ο γάλλος πρόεδρος υποστηρίζει ότι η ξένη επιρροή…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: