«Μασάζ» στη Γαλλία μετά τα αντίποινα | Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

«Μασάζ» στη Γαλλία μετά τα αντίποινα  | Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Να μετριάσουν την ένταση της γαλλικής οργής επιχειρούν το τελευταίο εικοσιτετράωρο Αυστραλία, ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία, καθώς η ανάκληση των πρεσβευτών της Γαλλίας από τις χώρες της AUKUS σηματοδοτεί, αν όχι το τέλος των διπλωματικών επαφών μαζί τους – αφού οι πρεσβεστές εκλήθησαν στο Παρίσι για διαβουλεύσεις, όπως ανέφερε το γαλλικό ΥΠΕΞ για την ανάκλησή τους – αναμφίβολα, την έναρξη μιας «ψυχροπολεμικής» σχέσης μεταξύ των τεσσάρων χωρών.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως, ενώ από την Αθήνα, χθες, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, υπογράμμισε τον περιφερειακό ρόλο της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο και την ανάγκη οικοδόμησης συμμαχιών στην Σύνοδο EUMED9, την ίδια στιγμή ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, ανακαλούσε τους επικεφαλής των διπλωματικών Αρχών της Γαλλίας σε ΗΠΑ και Αυστραλία.

Η «αόρατη Διεθνής» της Μαφίας

Το κλίμα που επικρατεί στις γαλλικές διπλωματικές αποστολές στις χώρες του AUKUS, εξάλλου, συνοψίζεται στη φράση «πισώπλατο χτύπημα» – φράση με την οποία αποτίμησε η γαλλική ηγεσία, από την πρώτη στιγμή, το νέο αγγλοσαξωνικό σύμφωνο ασφάλειας.

«Αυτή η ασυνήθιστη απόφαση δικαιολογείται από την ασυνήθιστη σοβαρότητα των ανακοινώσεων που έγιναν στις 15 Σεπτεμβρίου από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ», τόνισε το βράδυ της Παρασκευής, σε ανακοίνωσή του, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, δίνοντας το σήμα για τη γαλλική αντεπίθεση μετά την ακύρωση της «συμφωνίας του αιώνα», δηλαδή της προμήθειας υποβρυχίων της Αυστραλίας από το Παρίσι, που θα έφερνε στα γαλλικά ταμεία δεκάδες δισ. ευρώ.

Η οργισμένη πρώτη αντίδραση του Παρισιού, αλλά και η απόσυρση των διπλωματικών του αποστολών από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ, προκάλεσε αναστάτωση στις χώρες της AUKUS.

Σε μια προσπάθεια να μείνουν ανοιχτές οι γέφυρες επικοινωνίας, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί τη Γαλλία «σύμμαχο ζωτικής σημασίας», εμμένοντας στη διαχρονική διμερή τους σχέση.

«Η Γαλλία είναι εταίρος ζωτικής σημασίας και ο παλαιότερος σύμμαχός μας», ανέφερε η ίδια πηγή, ενώ ξεκαθάρισε πως «αποδίδουμε τη μέγιστη αξία στη σχέση μας». Μάλιστα, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, την επόμενη εβδομάδα, αποτελεί για την αμερικανική πλευρά μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να υπάρξει επαναπροσέγγιση μεταξύ ΗΠΑ και Γαλλίας.

Στο άλλο μέτωπο, αυτό της Μεγάλης Βρετανίας, η Γαλλία κρατά χαμηλότερους τόνους μεν, λόγω και των αναπτυγμένων μεταξύ τους διμερών σχέσεων, υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι το Λονδίνο…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: