Μάθε σε 3′ βασικές πληροφορίες για την καρδιακή ανεπάρκεια: Τα συμπτώματα, η διάγνωση, η ηλικία που εμφανίζεται – Shape.gr

Μάθε σε 3' βασικές πληροφορίες για την καρδιακή ανεπάρκεια: Τα συμπτώματα, η διάγνωση, η ηλικία που εμφανίζεται - Shape.gr

Η Χριστίνα Χρυσοχόου, καρδιολόγος, διευθύντρια ΕΣΥ στην Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, Γ.Ν.Α. «Ιπποκράτειο», απαντά στις βασικές μας απορίεςγια την καρδιακή ανεπάρκεια.

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι η κατάσταση εκείνη που η καρδιά ως μυς αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του οργανισμού, δηλαδή να εξωθήσει το αίμα που χρειάζονται τα υπόλοιπα όργανα για τη θρέψη και τη λειτουργία τους.
Ποια συμπτώματα πρέπει να με ανησυχήσουν για να ζητήσω ιατρική βοήθεια;
Τα βασικά είναι η δύσπνοια αρχικά στην έντονη προσπάθεια και στη συνέχεια στην καθημερινή δραστηριότητα, την ηρεμία και την κατάκλιση, η απότομη αύξηση σωματικού βάρους με εμφάνιση πρηξίματος στα πόδια, η εύκολη κόπωση ακόμα και σε συνήθεις δραστηριότητες, η εμφάνιση αρρυθμιών, επεισοδίων ζάλης και πόνου στο στήθος (στηθάγχης).

Τα συμπτώματα είναι διαφορετικά στους άντρες και στις γυναίκες;
Όχι, τα συμπτώματα δε διαφοροποιούνται μεταξύ των φύλων. Όμως, οι γυναίκες, καθώς εκδηλώνουν καρδιαγγειακά νοσήματα και καρδιακή ανεπάρκεια σε μεγαλύτερη ηλικία από αυτήν των αντρών, εμφανίζουν και περισσότερες συννοσηρότητες, όπως σακχαρώδης διαβήτης, αρτηριακή υπέρταση, κολπική μαρμαρυγή. Έτσι, μπορεί να εκδηλώσουν πιο προχωρημένη μορφή καρδιακής ανεπάρκειας.
Πώς γίνεται η διάγνωση της καρδιακής ανεπάρκειας;
Η διάγνωση γίνεται με βάση το ιστορικό και τη φυσική εξέταση και η επιβεβαίωση από παρακλινικές εξετάσεις, όπως ηλεκτροκαρδιογράφημα, υπερηχοκαρδιογράφημα, ακτινογραφία θώρακος, στεφανιογραφία, μαγνητική τομογραφία καρδιάς και ειδικότερες εξετάσεις αναπνευστικής λειτουργίας, εφόσον κριθούν απαραίτητες.
Μπορεί να παρουσιαστεί σε νεότερους ενήλικες;
Η καρδιακή ανεπάρκεια δεν είναι συχνή σε μικρές ηλικίες. Συνήθως παρουσιάζεται σε ηλικίες άνω των 65 ετών. Σε νεαρούς ενήλικες το κύριο αίτιο καρδιακής ανεπάρκειας είναι οι συγγενείς καρδιοπάθειες, που αποτελούν δομικές παθήσεις της καρδιάς από τη γέννηση, και οι μυοκαρδίτιδες, που αποτελούν φλεγμονώδη προσβολή της καρδιάς από ιούς.

Διάβασε επίσης: Περπάτημα μετά το φαγητό: Έρευνες για το πώς βελτιώνει την πέψη, το σάκχαρο και μειώνει το κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα
Διάβασε επίσης: Διατροφή για την καρδιά: Μύθοι και αλήθειες για τη δράση κάποιων τροφών που συσχετίζονται με την υγεία της

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: shape.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: