Μαθήματα Περσικών – Monopoli.gr

Μαθήματα Περσικών - Monopoli.gr

Υπόθεση
Το 1942 στην υπό Κατοχή Γαλλία ο Ζιλ συλλαμβάνεται μαζί με άλλους Εβραίους και οδηγείται σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Γερμανία. Καταφέρνει να αποφύγει την εκτέλεση όταν ορκίζεται στους φύλακες ότι δεν είναι Εβραίος αλλά Πέρσης. Αυτό το ψέμα τον σώζει προς στιγμήν αλλά ο Ζιλ πρέπει να βρει τον τρόπο να διδάξει φαρσί στον διοικητή του στρατοπέδου, ο οποίος ονειρεύεται να ανοίξει ένα εστιατόριο στο Ιράν όταν τελειώσει ο πόλεμος.
Τα πάντα για την επιβίωση
Αμείωτο το σασπένς που πηγάζει από τις προσπάθεια του ήρωα όχι μόνο να πείσει τους καχύποπτους Γερμανούς φρουρούς πως είναι όντως Πέρσης αλλά και να βρει την κατάλληλη μέθοδο για να επινοήσει τη δική του άγνωστη γλώσσα που θα πλασάρει ως αληθινή στον σκληρό διοικητή. Και το πιο σημαντικό; Να βρει τρόπο για να θυμάται τις λέξεις που μαθαίνει καθημερινά ο Γερμανός και σημειώνει στο τετράδιο του, χωρίς να κάνει το μοιραίο λάθος να μπερδέψει ή να ξεχάσει κάποιες από αυτές.
O Βαντίμ Πέρελμαν («HouseofSandandFog») πλάθει μια διαφορετική ιστορία επιβίωσης από τα ναζιστικά στρατόπεδα, με όχημα το διήγημα «Εφεύρεση μιας Γλώσσας» του Γερμανού σκηνοθέτη και σεναριογράφου Βόλφγκανγκ Κόλχασε που βασίζεται σε αυθεντικά περιστατικά. Το φιλμ «Μαθήματα Περσικών» είναι ένα ακόμη επεισόδιο στην ιστορική αλυσίδα της Φρίκης των στρατοπέδων.
Αντί όμως να επιλεχτεί ως βασικός μοχλός της αφήγησης μια αλληλουχία δραματικών γεγονότων από την καθημερινότητα του θανάτου, ο σκηνοθέτης σοφά πράττει και μεταθέτει το κέντρο βάρος στη σχέση των δύο αντρών.
Με μια υπόγεια ένταση ο Πέρελμαν κατασκευάζει ένα κλίμα αμφισημίας και πνευματώδους αντιπαράθεσης μεταξύ τους, ποντάροντας στην αξιοποίηση δύο θαυμάσιων ερμηνευτών. Η υποκριτική κόντρα των Ναχουέλ Περέζ Μπισκαγιάρ («120 Χτύποι το Λεπτό») και Λαρς Είντιγκερ («PersonalShopper», «Babylon, Berlin») είναι το μεγάλο ατού της συγκλονιστικής ταινίας που κορυφώνεται με ένα θαυμάσιο φινάλε.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τίτλος: Persian Lessons
Σκηνοθεσία: Βάντιμ Πέρελμαν
Σενάριο: Ηλια Ζόφιν, Βολφγκανγκ Κολχάασε
Παίζουν: Ναχέλ Πέρεζ Μπίσκαγιαρτ, Νίκο Ερεντέητ, Τζόνας Νέη, Αντρέας Χόφερ, Λαρς Έιντινγκερ, Αλεξάντερ Μπέγιερ, Ντέηβιντ Σάττερ, Λεόνι Μπένες, Λουίζα-Σελίν Γκάφρον
Παραγωγή: Ιλια Στιούαρτ, Μουράντ Οσμάν, Πάβελ Μπούρια, Ιλια Ζόφιν, Ραούφ Αταμαλιμπέκοφ, Τιμούρ Μπεκμαμπέτοφ, Βαντίμ Πέρελμαν
Διάρκεια: 127′
Χώρα: Ρωσία, Γερμανία, Λευκορωσια
Έτος: 2020
Rating: 3
Διανομή: Σπέντζος Φιλμ

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: www.monopoli.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: