«Μαύρη Παρασκευή » στις αγορές- Χάθηκαν 2,8 δισ. στο ΧΑ! ΓΔ -4,5%, τράπεζες -6,4%

«Μαύρη Παρασκευή » στις αγορές- Χάθηκαν 2,8 δισ. στο ΧΑ! ΓΔ -4,5%, τράπεζες -6,4%

Σφοδρή καταιγίδα σαρώνει τις αγορές εξανεμίζοντας κεφαλαιοποιήσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων, καθώς δείκτες, μετοχές και commodities βυθίζονται στο ναδίρ. Περίπου 2,8 δισ. ευρώ χάθηκαν σήμερα στο ΧΑ. Δραματική επιδείνωση του επενδυτικού και οικονομικού κλίματος προκαλούν οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.Ορατός ο κίνδυνος πρόκλησης ντόμινο με καταστροφικές παρενέργειες στις τράπεζες, στις επιχειρήσεις και στην πραγματική οικονομία.

«Αυτοεκπληρούμενη προφητεία» γίνονται οι φόβοι και οι προβλέψεις για κατάρρευση των χρηματιστηριακών αγορών, που κινήθηκαν τους τελευταίους μήνες στην «κόψη του ξυραφιού», σημειώνοντας ιστορικά ρεκόρ εν μέσω πανδημίας.

Ποταμοί κεφαλαίων μετακινούνται σε ασφαλέστερα καταφύγια, με αποτέλεσμα να ενισχύονται τα ομόλογα της ευρωζώνης, ενώ εντείνονται οι πιέσεις στα χρηματιστήρια. “Βουτιά” σημειώνουν και οι τιμές του αργού πετρελαίου (-7%), καθώς εκτιμάται ότι η οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί λόγω πανδημίας και η ζήτηση υδρογονανθράκων θα μειωθεί.

Κυβερνήσεις, τράπεζες και διεθνείς οργανισμοί αγωνιούν, ελπίζοντας σε μια αντίδραση της  Wall Street που μπορεί να αλλάξει τη ρότα των αγορών, αποτρέποντας τον κίνδυνο κατάρρευσης. Προς το παρόν η αμερικανική αγορά “αντέχει” με διαχειρίσιμες απώλειες (Dow Jones -2,5%, S&P500 -1,8%, Nasdaq 1,6%). Στην Ευρώπη οι απώλειες είναι πολύ μεγαλύτερες: Στη Φρανκφούρτη ο DAX χάνει 3,5%, ο γαλλικός CAC40 υποχωρεί κατά 4,2%, ο FTSE-100 κινείται στο -3%.

Μίνι ράλι στα ευρωπαϊκά ομολόγα

 Σε ρυθμούς μινι-ράλι «τρέχουν» τα ομόλογα της Ευρωζώνης – μαζί και τα ελληνικά. Οι τιμές τους ενισχύονται, οι αποδόσεις αντιστοίχως αποκλιμακώνονται, παραμένοντας ωστόσο σε υψηλά  επίπεδα σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Στα κρατικά χρεόγραφα μετακινούνται κεφάλαια, λόγω της μεταβλητότητας που επικρατεί στα χρηματιστήρια και των εκτιμήσεων ότι ΕΚΤ και Fed  δεν πρόκειται να προχωρήσουν  σε αναπροσαρμογές επιτοκίων. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού υποχωρεί κατά 7,2 μονάδες και διαμορφώνεται σε -0,326% (αρνητική). Είναι η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση που καταγράφεται σε διάστημα πολλών μηνών. Κατά 7,2 μονάδες υποχωρεί  και η απόδοση του αντίστοιχου γαλλικού. Τα μεγαλύτερα κέρδη αποκομίζει το ιταλικό, με την απόδοση του να υποχωρεί κατά 8,7 μβ, στο 0,976%. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχώρησε κατά 5,8 μονάδες βάσης στο 1,293%, ενώ του 5ετούς διαμορφώθηκε στο 0,405%, περίπου 8,6 μονάδες χαμηλότερα από χθες.

Μετοχές και δείκτες στο ΧΑ

Η “σφαγή” έγινε στο ΧΑ, όπου -όπως προαναφέρθηκε – εξανεμίστηκε…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: www.sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: