Με 9 τρόπους οι χάκερ αδειάζουν τραπεζικούς λογαριασμούς!

Πανδημία οι ηλεκτρονικές απάτες από χάκερ που αρπάζουν τραπεζικές καταθέσεις

Με 9 τρόπους οι χάκερ από την Ελλάδα και το εξωτερικό ή σε συνεργασία καταφέρνουν και κλέβουν καταθέσεις ή χρεώνουν πιστωτικές κάρτες, προκαλώντας έντονη ανησυχία σε πολίτες και στις αρμόδιες αρχές.

Σε πανδημία εξελίσσονται οι ηλεκτρονικές απάτες από χάκερ που αδειάζουν τραπεζικούς λογαριασμούς στέλνοντας «αθώα» μηνύματα στους ανυποψίαστους καταθέτες, ενώ τους συνηθέστερους τρόπους εξαπάτησης και υποκλοπής τραπεζικών δεδομένων κατέγραψε σε ειδικό οδηγό η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Πρόκειται για τεράστια αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφονται εντός του 2021, μετά από δραματικές αυξήσεις που σημειώθηκαν και το 2020 και το 2019.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη σύσκεψη, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οι απάτες έχουν αυξηθεί δραματικά μέσα στο 2021, καθώς το συνολικό ποσό που έχει χαθεί από τραπεζικούς λογαριασμούς, έχει φτάσει ήδη σε 40 εκατ. ευρώ.

Για την υποκλοπή των στοιχείων των καταθετών χρησιμοποιούν κάθε πρόσφορο ηλεκτρονικό μέσο, όπως SMS, email, το Facebook, ιστοτόπους αγγελιών αγοραπωλησίας όπως το marketplace, car.gr κ.ά.

Πιο διαδεδομένη είναι η μέθοδος του «ψαρέματος καρτών» και οι τηλεφωνικές απάτες, μέσω των οποίων οι χάκερ πείθουν με διάφορα τεχνάσματα να επισκεφθεί ο ανυποψίαστος καταθέτης την ιστοσελίδα της τράπεζας για να διορθώσει τα στοιχεία του.

Φυσικά δεν οδηγείται στην ιστοσελίδα της τράπεζας, αλλά στο στην ιστοσελίδα των χάκερ οι οποίοι εμφυτεύουν ειδικό λογισμικό στον υπολογιστή ή στο κινητό, κλέβουν τους κωδικούς των τραπεζών, που υπάρχουν μέσα και μεταφέρουν ότι καταθέσεις υπάρχουν, σε δικούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Ταυτόχρονα υπάρχουν και άλλες απάτες όπως η πρόσκληση να καταθέσουν χρήματα στους λογαριασμούς τους, την υπόσχεση του εύκολου κέρδους, το οποίο φυσικά, δεν έρχεται ποτέ.

Εκατοντάδες χιλιάδες οι απάτες 

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το 2020 καταγράφηκαν 442.234 κρούσματα απάτης, έναντι 250.637 το 2019, σημειώνοντας αύξηση κατά 76,4%. Επίσης, το 2019 σε σχέση με το 2018, που είχαν σημειωθεί 147.317 κρούσματα, η αύξηση ήταν 70,1%!

Επίσης η ΤτΕ σημειώνει ότι στα περιστατικά απάτης στις συναλλαγές με κάρτες πληρωμών το 2020 καταγράφηκε αύξηση της αξίας των συναλλαγών απάτης κατά 18% σε σχέση με το 2019. 

Αναλύοντας την απάτη ανά τύπο συναλλαγής, διαπιστώνεται ότι η πλειονότητα των περιστατικών απάτης εξακολούθησε να εκδηλώνεται στις εξ αποστάσεως (card not present–CNP) συναλλαγές μέσω διαδικτύου ή ταχυδρομείου/τηλεφώνου.

Οι 9 πιο…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: