Με… αστερίσκους το «ναι» Ερντογάν σε πυκνές επαφές

Με... αστερίσκους το «ναι» Ερντογάν σε πυκνές επαφές

Από την έντυπη έκδοση

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
mhatz@naftemporiki.gr

«Ναι» στην πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για περισσότερες κατ’ ιδίαν επαφές τους, είπε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, αλλά ταυτόχρονα εξέφρασε εκ νέου την έντονη δυσφορία του για τη συζήτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών σε ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη ότι ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε στις Βρυξέλλες στον Ερντογάν την «πύκνωση» των ελληνοτουρκικών επαφών στο ανώτατο επίπεδο, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε θετικός σε αυτήν την προοπτική. Ταυτόχρονα, όμως, επιχείρησε για μια ακόμη φορά να περιορίσει σε διμερές πλαίσιο τη συζήτηση για την τουρκική συμπεριφορά. «Συναντηθήκαμε με τον Μητσοτάκη. Του είπα “όπως και σήμερα ας μη βάλουμε μεταξύ μας τρίτα πρόσωπα, οργανισμούς και κράτη. Αν θα κάνουμε κάτι, να το κάνουμε μαζί. Ο δικός σου ειδικός απεσταλμένος με τον δικό μου ειδικό απεσταλμένο ας συναντηθούν και ας μας ενημερώσουν. Και μετά να συναντηθούμε εμείς. Και να κάνουμε τα ανάλογα βήματα. Το σημαντικότερο θέμα που συμφωνήσαμε ήταν αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν σε συνομιλία του με δημοσιογράφους.

Την ίδια ώρα, όμως, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε συνάντησή του με τη Βελγίδα ομόλογό του Σόφι Βίλμες ξεκαθάρισε ότι η Ε.Ε. οφείλει να ελέγχει την τήρηση των δεσμεύσεων της Τουρκίας και να προσαρμόζει τη στάση της ανάλογα με τη συμπεριφορά της Άγκυρας. Πιο συγκεκριμένα επισήμανε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσεγγίζει τις ευρωτουρκικές σχέσεις «με την αιρεσιμότητα και αναστρεψιμότητα που προβλέπεται αν η Τουρκία διολισθήσει πάλι σε αυθαίρετες ενέργειες». Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε την κυρία Βίλμες για την πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι «έσπασε μεν ο πάγος, αλλά με την Τουρκία παραμένουν πολύ μεγάλες, πολύ σημαντικές διαφορές» τόνισε. Υπέρ της διττής πολιτικής της αιρεσιμότητας και της αναστρεψιμότητας τάχθηκε και η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου. «Η Τουρκία δεν είναι ένας γείτονας σαν όλους τους άλλους, είναι ένας σημαντικός παίχτης στην Ανατολική Μεσόγειο και σίγουρα έχει μια στάση αποσταθεροποιητική και όχι μόνο για την Ελλάδα» είπε η κυρία Βίλμες και υπογράμμισε ότι η χώρα της συμφωνεί απόλυτα και στηρίζει την Ελλάδα. «Στα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου συμφωνούμε απόλυτα και στηρίζουμε την Ελλάδα» ανέφερε.

Εν τω μεταξύ ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, είχε συνάντηση με τον…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: