Με «Ελληνικά Καλώδια» θα έχουν ρεύμα οι Γάλλοι | ΣΚΑΪ

Με «Ελληνικά Καλώδια» θα έχουν ρεύμα οι Γάλλοι

Μπορεί οι διαπραγματεύσεις της θυγατρικής της Βιοχάλκο, Cenergy Holdings, με τη γαλλική πολυεθνική βιομηχανία παραγωγής καλωδίων Νexans, το περασμένο φθινόπωρο, για την πώληση της «Ελληνικά Καλώδια» (Ηellenic Cables) στον γαλλικό όμιλο να μην προχώρησαν, αλλά η ελληνική εταιρεία μπαίνει τώρα αυτόνομα στην έδρα της Nexans. Η θυγατρική της Cenergy Holdings, Ηellenic Cables, θα προμηθεύσει τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς της Γαλλίας με υπόγεια καλώδια 90 kV και 225 kV. Ειδικότερα, η Hellenic Cables εξασφάλισε για πρώτη φορά από την εταιρεία Réseau de Transport d’ Electricité (RTE) την υπογραφή σύμβασης προμήθειας υπόγειων καλωδίων υψηλής τάσης 90 kV και 225 kV, των σχετικών εξαρτημάτων, καθώς και την παροχή υπηρεσιών εγκατάστασης.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η σύμβαση είναι διάρκειας τριών ετών με δυνατότητα παράτασης δύο επιπλέον ετών και αφενός δίνει πρόσβαση στη μεγαλύτερη αγορά υπογείων καλωδίων υψηλής τάσης της Ευρώπης, αφετέρου «επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη που δείχνουν μεγάλοι διαχειριστές δικτύων, όπως η RTE, στις δυνατότητες της Ηellenic Cables», αναφέρει η διοίκηση της μητρικής της. Τα καλώδια υψηλής τάσης θα παραχθούν στο εργοστάσιο της Hellenic Cables στη Θήβα. «Χάρη στο εξειδικευμένο και έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό, τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και την τήρηση βέλτιστων εργασιακών πρακτικών, το εργοστάσιο μπορεί να παράγει υψηλής ποιότητας καλώδια ισχύος που επιλέγουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις κοινής ωφελείας διεθνώς», σημειώνει το management του ελληνικού ομίλου σε σχετική ανακοίνωση. Υπενθυμίζεται πως μετά το καλοκαίρι συζητείτο συμφωνία, που τελικά δεν προχώρησε, για την εξαγορά της από τη γαλλική Nexans, η αξία της οποίας, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προσέγγιζε τα 750-800 εκατομμύρια ευρώ.

Η υπό συζήτηση τότε συμφωνία προέβλεπε, σύμφωνα με πληροφορίες, την καταβολή μετρητών και ανάληψη χρέους από τη Nexans, αλλά και απόκτηση μετοχών της Nexans από τη Cenergy. Ο δανεισμός της «Ελληνικά Καλώδια» που θα αναλάμβανε η Nexans σε περίπτωση συμφωνίας, στα τέλη της χρήσης του 2019, ήταν 222,6 εκατομμύρια. Ετσι, τα υπόλοιπα περίπου 580 εκατομμύρια του υπό συζήτηση οικονομικού ανταλλάγματος των 800 εκατ. θα καταβάλλονταν σε μετρητά αλλά και μετοχές της Nexans. 

Το υπό συζήτηση πακέτο μετοχών που θα λάμβανε η Cenergy ήταν περίπου στο 15%-16% του μετοχικού κεφαλαίου της Nexans. Αλλα 270 εκατομμύρια περίπου θα καταβάλλονταν σε μετρητά. Η ανεπιτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων αποδόθηκε τότε από κάποιες πλευρές στην όψιμη απροθυμία των Γάλλων βασικών μετόχων να παραχωρήσουν ένα σημαντικό…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: skai.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: