Μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ για πολυ-ιδιοκτήτες και μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων!

Κατατίθεται στη Βουλή μέχρι την Παρασκευή το νομοσχέδιο με την νέα κλίμακα του ΕΝΦΙΑ

Με διάταξη που ευνοεί τους πολυ-ιδιοκτήτες και μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων κατατίθεται στη Βουλή μέχρι την Παρασκευή το νομοσχέδιο με την νέα κλίμακα και γενικά τη νέα διαδικασία υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ.

Αμέσως, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, και μέχρι τα μέσα Απριλίου θα εκδοθούν τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ 2022, ο οποίος θα πληρωθεί σε 10 δόσεις αρχής γενομένης από τον Μάιο του 2022 και η τελευταία δόση θα καταβληθεί τον Φεβρουάριο του 2023.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, ο οποίος σήμερα εφαρμόζεται στη συνολική ακίνητη περιουσία, αξίας άνω των 250.000 ευρώ.

Δηλαδή αν κάποιος φορολογούμενος κατέχει τρία ακίνητα αξίας 200.000 ευρώ το καθένα, επιβαρύνεται, εκτός από τον «κανονικό» ΕΝΦΙΑ και με συμπληρωματικό φόρο, καθώς η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του υπερβαίνει το ποσό των 250.000 ευρώ.

Με την αλλαγή που επιφέρει το νομοσχέδιο, ο συμπληρωματικός φόρος αλλάζει μορφή και απαλλάσσει από την υπερφορολόγηση τους φορολογούμενους που κατέχουν πολλά ακίνητα.

Ειδικότερα, ο νέος συμπληρωματικός φόρος θα εφαρμόζεται σε κάθε ακίνητο, η αντικειμενική αξία του οποίου υπερβαίνει το ποσό των 400.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει πώς αν ένας φορολογούμενος κατέχει 10 ακίνητα με αντικειμενική αξία 400.000 ευρώ έκαστο απαλλάσσεται!

Για παράδειγμα κάποιος που κατέχει μια ολόκληρη πολυκατοικία με 15 διαμερίσματα, η αξία των οποίων είναι μέχρι 400.000 ευρώ απαλλάσσεται από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.

Ο ίδιος ιδιοκτήτης, με το υφιστάμενο σύστημα υπολογισμού του φόρου κατοχής ακινήτων πλήρωνε σημαντικό ποσό ΕΝΦΙΑ. Είναι σαφές ότι η νέα διαδικασία υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ ευνοεί τους ιδιοκτήτες εκείνους που κατέχουν πολλά ακίνητα.

Ο «κανονικός» ΕΝΦΙΑ

Σε ότι αφορά στον ΕΝΦΙΑ που επιβαρύνει τη συντριπτική πλειοψηφία των φορολογουμένων, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ο συνολικός βεβαιωμένος φόρος ακίνητης περιουσίας, από το 2022, μειώνεται κατά 13% σε σχέση με το 2021.

Ειδικότερα, το 2022, το συνολικό ποσό βεβαίωσης θα διαμορφωθεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στα 2,23 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2021. Η μείωση αυτή θα κατανεμηθεί σε διάφορες κατηγορίες ιδιοκτητών και συγκεκριμένα:

8 στους 10 πολίτες, το 80% των φυσικών προσώπων (5 εκατ.) που θα πληρώσουν μειωμένο φόρο ακίνητης περιουσίας το 2022.
Το 14% θα πληρώσει τον ίδιο φόρο με πέρυσι.
Το  6% του συνόλου, θα πληρώσει αυξημένο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με πέρυσι, με το υπουργείο Οικονομικών να υποστηρίζει ότι η ετήσια αύξηση…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: