Μειώθηκε 19% η εγχώρια παραγωγή χαλυβδοσωλήνων το 2020

Μειώθηκε 19% η εγχώρια παραγωγή χαλυβδοσωλήνων το 2020

Αυξομειώσεις παρουσίασε η συνολική εγχώρια παραγωγή χαλυβδοσωλήνων την περίοδο 2004-2015. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα κλαδικής μελέτης που εκπόνησε η Διεύθυνση Οικονομικών – Κλαδικών Μελετών της ICAP ΑΕ, την τριετία 2016-2018 ο όγκος της παραγωγής παρουσίασε συνεχή αύξηση, η οποία οφείλεται στην αύξηση της εξαγωγικής δραστηριότητας.

Ειδικότερα, το 2018 το συνολικό μέγεθος της παραγωγής υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με το 2017 καθώς η κορυφαία εταιρεία του κλάδου ανέλαβε μια σειρά από σημαντικά έργα στο εξωτερικό (κυρίως στις Η.Π.Α.). Ωστόσο, τη διετία 2019-2020 που ακολούθησε, η συνολική παραγωγή μειώθηκε σημαντικά λόγω της επιβολής πρόσθετων δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να στραφούν σε άλλες αγορές, όπως Βόρεια και Νότια Ευρώπη, Μεσόγειο και Αφρική. Το 2020 το σύνολο της εγχώριας παραγωγής χαλυβδοσωλήνων μειώθηκε κατά 19% σε σχέση με το 2019.

H Σταματίνα Παντελαίου, Διευθύντρια Οικονομικών Κλαδικών Μελετών της ICAP επισημαίνει ότι η εγχώρια παραγωγή χαλυβδοσωλήνων χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό συγκέντρωσης, καθώς ο μεγαλύτερος όγκος της παραγωγής καλύπτεται ουσιαστικά από μία βιομηχανία μεγάλου μεγέθους. Oι συνθήκες έντονου ανταγωνισμού που επικρατούν στον κλάδο επιδεινώθηκαν σημαντικά την τελευταία δεκαετία, εξαιτίας της δραστικής πτώσης της εγχώριας ζήτησης, λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης της χώρας (περίοδος ύφεσης). Ορισμένες εταιρείες του κλάδου στράφηκαν στις διεθνείς αγορές προκειμένου να διατηρήσουν τη θέση τους στην αγορά. Η κορυφαία βιομηχανία του κλάδου σημειώνει υψηλή εξαγωγική δραστηριότητα, όπου παρά τον έντονο ανταγωνισμό έχει ιδιαίτερα θετικές επιδόσεις.

Η εμφάνιση της πανδημίας Covid-19 είχε ως αποτέλεσμα να εμφανιστούν καθυστερήσεις κυρίως στην παράδοση των προϊόντων και των πρώτων υλών, καθώς τα κατασκευαστικά έργα συνεχίστηκαν στο εξωτερικό. Σύμφωνα με την Μαρία Φλώτσιου, Senior Analyst Οικονομικών Μελετών της ICAP, η οποία επιμελήθηκε την εν λόγω μελέτη, οι εισαγωγές χαλυβδοσωλήνων ακολούθησαν σε γενικές γραμμές φθίνουσα πορεία. Ο βαθμός εισαγωγικής διείσδυσης παρουσίασε αυξομειώσεις την περίοδο 2004-2020 και διαμορφώθηκε στο 32% περίπου το 2020. Οι συνολικές ποσότητες των εξαγωγών παρουσιάζουν επίσης έντονες αυξομειώσεις, παραμένουν ωστόσο σε υψηλά επίπεδα και αυτό οφείλεται στις σημαντικές εξαγωγικές επιδόσεις που παρουσιάζει μια μεγάλη βιομηχανία του κλάδου.

Στο πλαίσιο της μελέτης πραγματοποιήθηκε χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου βάσει…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: