Μελέτη ΟΕΕ: Οι άξονες που πρέπει να βασίζεται η ευρωπαϊκή λύση της ενεργειακής κρίσης

Μελέτη ΟΕΕ: Οι άξονες που πρέπει να βασίζεται η ευρωπαϊκή λύση της ενεργειακής κρίσης

Την επιστημονική μελέτη, σχετικά με τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στην ελληνική οικονομία, παρουσίασε και στην Αθήνα το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Στην μελέτη, μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι «…η Ελλάδα, βιώνει μια πρωτοφανή αύξηση των τιμών, ιδιαιτέρως του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος. Η Πολιτεία, με τις παρεμβάσεις της, έχει καταφέρει να περιορίσει σε έναν βαθμό την απώλεια στο εισόδημα των πολιτών και στα έξοδα των επιχειρήσεων. Όμως, η προσπάθεια αυτή έχει, από τη φύση της, περιορισμένα αποτελέσματα. Δεδομένων των στενών δημοσιονομικών περιθωρίων και των κατακόρυφων αυξήσεων των ενεργειακών τιμών, οι ενισχύσεις – όχι μόνο της ελληνικής, αλλά όλων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων – καλύπτουν ένα μικρό μέρος της επιβάρυνσης.

Αυτό σημαίνει ότι επιβάλλεται, άμεσα, μια ευρωπαϊκή λύση, η οποία θα είναι ολιστική και δεν θα μεταθέτει το πρόβλημα στο μέλλον. Η ευρωπαϊκή αυτή λύση πρέπει να έχει δύο άξονες:

• την ελάφρυνση του βάρους νοικοκυριών και επιχειρήσεων και

• τη διασφάλιση των κανόνων λειτουργίας της αγοράς και του ελεύθερου ανταγωνισμού, ώστε οι μειώσεις των διεθνών τιμών να περνούν άμεσα στη λιανική. ‘Ετσι, θα αποφευχθεί ο κίνδυνος εγκαθίδρυσης πληθωριστικών τιμών και αντίληψης, δηλαδή λιανικών τιμών υψηλότερων από αυτές που αντιστοιχούν στην πορεία των διεθνών.».

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του επιμελητηρίου, η μελέτη εκπονήθηκε υπό την επίβλεψη του πρώην υπουργού, Γιάννη Μανιάτη και καταγράφει τα δεδομένα στην αγορά ενέργειας, τις επιπτώσεις της ανόδου των τιμών στην ελληνική και άλλες οικονομίες, και προτείνει λύσεις, μέσω συγκεκριμένων προτάσεων.

Όπως είπε ο κ. Μανιάτης, κατά την παρουσίαση, «ανήκω στους βαθιά φιλοευρωπαίους και είμαι υπερήφανος για την Ευρώπη. Σήμερα, όμως, αισθάνομαι βαθιά απογοητευμένος από μια εξαιρετικά αδύναμη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία, αντί να κάνει τη δουλειά της, που είναι να συντονίζει, να κατευθύνει και να εξομαλύνει τις διαφορές ανάμεσα στα κράτη – μέλη, το μόνο που κάνει είναι να σέρνεται πίσω από επιλογές ενός – δύο κρατών. Και ο νοών, νοείτο».

Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, Νίκος Βέττας, τόνισε ότι «το πρώτο, που θα πρέπει να κάνουμε, είναι να επικοινωνήσουμε και μεταξύ μας, αλλά κυρίως προς τον μέσο πολίτη, ότι μπροστά μας έχουμε ένα πρόβλημα, το οποίο δεν θα έχει γρήγορη και εύκολη λύση. Διότι δημιουργείται πολλές φορές η εντύπωση ότι είναι απλώς θέμα βούλησης κάτι να…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: