Μελόνι ή Σολτς: Ποιος απειλεί πιο πολύ την ΕΕ; | Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Μελόνι ή Σολτς: Ποιος απειλεί πιο πολύ την ΕΕ; | Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Τα διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν ότι η Τζόρτζια Μελόνι και ο Μάριο Ντράγκι διασταύρωσαν για πρώτη φορά τα ξίφη τους, έστω και εμμέσως, λίγες ημέρες πριν την παρθενική συνεδρίαση της νέας ιταλικής βουλής. Πρόκειται για κάτι μάλλον αναμενόμενο.

Η εξέλιξη αυτή, άλλωστε, θα εκκινήσει τη διαδικασία για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης. Έτσι, ο απερχόμενος πρωθυπουργός κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να «οριοθετήσει» τον πλαίσιο στο οποίο η διάδοχός του θα πρέπει να ασκήσει πολιτική – κι αυτή, με τη σειρά της, επιχειρεί να το διευρύνει.

Δεν είναι τυχαίο, επίσης, ότι το «Μήλο της Έριδος» είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και η διαχείριση των κονδυλίων του. Αυτό, άλλωστε, ανησυχεί σε αυτή τη φάση περισσότερο τους υπόλοιπους Ευρωπαίους και όχι η ιδεολογική και πολιτική προέλευση της Μελόνι και των Αδελφών της Ιταλίας, που έχουν τις ρίζες τους στον ιταλικό νεοφασισμό.

Η Ρώμη καθησυχάζει τις Βρυξέλλες…

Παρ’ όλα αυτά, Μελόνι και Ντράγκι συνεχίζουν να διατηρούν ένα επίπεδο στις δημόσιες εμφανίσεις τους. Αμφότεροι δε παραδέχονται ότι βρίσκονται σε συχνή επικοινωνία, προτάσσοντας το καλό και το συμφέρον της Ιταλίας.

Όλα δείχνουν, μάλιστα, ότι αυτό έχει καθησυχάσει σε μεγάλο βαθμό τις Βρυξέλλες. Με αποτέλεσμα οι τόνοι να έχουν πέσει και να μην έχουν σχέση με τις επιθετικές και απειλητικές δηλώσεις τις οποίες είχε κάνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δύο 24ωρα πριν τις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου.

Τη στιγμή, όμως, που η «ακροδεξιά απειλή» μοιάζει να είναι (για την ώρα τουλάχιστον) υπό έλεγχο, η ΕΕ έχει αποκτήσει έναν άλλο πονοκέφαλο. Επί της ουσίας πιο σοβαρό, καθώς προκαλείται από τη στάση της ευρωπαϊκής υπερδύναμης, που δεν είναι άλλη από τη Γερμανία.

… το Βερολίνο βάζει φωτιές

Πράγματι, με τη στάση που τηρούν στο ζήτημα της ενεργειακής κρίσης και των δημοσιονομικών, ο Όλαφ Σολτς και η κυβέρνησή του έχουν κυριολεκτικά… βγάλει από τα ρούχα τους αρκετούς από τους υπόλοιπους εταίρους. Κι αυτό διότι, για μια ακόμη φορά, το Βερολίνο βάζει μπροστά το εθνικό του συμφέρον, υπονομεύοντας περαιτέρω την έννοια της «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» – ή, έστω, ό,τι έχει απομείνει από αυτήν.

Ο Γερμανός καγκελάριος είχε, τις τελευταίες ημέρες, πολλές ευκαιρίες να συνειδητοποιήσει το κλίμα που διαμορφώνεται για τον ίδιο, την κυβέρνησή του και τη χώρα του. Με πιο πρόσφατη τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέρδρο Σάντσεθ τον οποίο επισκέφθηκε την Τετάρτη.

«Πάντοτε υπήρχαν συζητήσεις στη διάρκεια της…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: