ΜέΡΑ25: ΔΝΤ και Στουρνάρας μας επιβεβαιώνουν για 5ο μνημόνιο

To ΜέΡΑ25 στηρίζει τις κινητοποιήσεις εργαζομένων στις εγκαταστάσεις της COSCO

Την πορεία της ελληνικής οικονομίας στη βάση της νέας συμβουλευτικής έκθεσης του ΔΝΤ σχολιάζει σε σημερινή του ανακοίνωση το ΜέΡΑ25.

«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη ζήτησε και έλαβε από το ΔΝΤ μια συμβουλευτική έκθεση όσον αφορά την διαχείριση του περιβόητου Ταμείου δήθεν Ανάκαμψης των Βρυξελλών. Το ΔΝΤ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως από την αρχή της κρίσης μέχρι και σήμερα, υπάρχει ένα επενδυτικό κενό της τάξης του 10% επί του ΑΕΠ κατά μέσο όρο ετησίως. Κάθε χρόνο δηλαδή υπάρχει απώλεια επενδύσεων γύρω στο 10% του ΑΕΠ», υπογραμμίζει, επισημαίνοντας ότι «το 2019 μάλιστα, τότε που η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ διαγκωνίζονταν για το ποιος είναι ο καλύτερος διαχειριστής μετά το υποτιθέμενο τέλος της κρίσης, οι επενδύσεις είχαν βρεθεί στο χαμηλότερο ποσοστό στον κόσμο, γύρω στο 6%, πριν καν έρθει η πανδημία καθώς η κρίση φυσικά δεν είχε φύγει ποτέ από τη χώρα μας». 

«Το ΔΝΤ, τώρα, επανέρχεται και “συμβουλεύει” την κυβέρνηση να πάει την συνταξιοδότηση στα 70 έτη, να υπάρξει περισσότερο κεφαλαιοποιητικό σύστημα και στις κύριες συντάξεις, να περικοπούν κι άλλο τα επιδόματα και εν γένει να ενταθεί η λιτότητα. Δεν είναι όμως μόνο το ΔΝΤ που έρχεται και ουσιαστικά επιβεβαιώνει τα όσα καιρό τώρα αναφέρει το ΜέΡΑ25 για 5ο μνημόνιο -στην τελική, το ΔΝΤ “απλά συμβουλεύει” (με την ίδια λογική που ο Νονός σου έκανε “μια προσφορά που δε μπορείς να αρνηθείς”). Υπάρχουν κι άλλοι “συνήθεις ύποπτοι” εντός της χώρας που στρώνουν το χαλί για την απρόσκοπτη συνέχεια των μνημονίων», σημειώνει το ΜέΡΑ25.    

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, «ο Κεντρικός Τραπεζίτης της χώρας, ο επίορκος Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας -μαζί με τους συμβούλους του προφανώς, Χουλιαράκης και ΣΙΑ-, με άρθρο του στην “Καθημερινή της Κυριακής” ουσιαστικά ζητάει την εντατικοποίηση της λιτότητας για τους πολλούς με την επαναφορά των ματωμένων πρωτογενών πλεονασμάτων, τη στιγμή που επισημαίνει κιόλας ότι οι μικρομεσαίοι δεν βρίσκουν καλά καλά εύκολο δανεισμό με τα ισχύοντα επιτόκια, αύριο που τα επιτόκια θα ανέβουν κάτι τέτοιο θα είναι ακόμα πιο δύσκολο». «Ενώ προβλέπει τέλος ο κ. Στουρνάρας, ότι στα επόμενα χρόνια το ποσοστό χρέους – ΑΕΠ θα μειώνεται μεν, την ώρα που το χρέος όμως θα γίνεται πιο δυσβάστακτο, καθώς θα ανεβαίνει το μέσο επιτόκιο και θα αυξάνονται οι αποπληρωμές της χώρας, ιδίως από το 2032 και μετά, όταν και ξεκινούν οι αποπληρωμές των τόκων στην τρόικα, όπως είχαν συμφωνήσει οι κ. κ. Σαμαράς και Τσίπρας», συμπληρώνει και συνεχίζει: 

«Η χώρα μας…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: