Μετά το Qatargate, το Moroccogate με ελληνική εμπλοκή

Μετά το Qatargate, το Moroccogate με ελληνική εμπλοκή

Το Qatargate ήταν μάλλον Moroccogate: Νέα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι το Μαρόκο διαδραμάτισε μεγαλύτερο ρόλο στο σκάνδαλο χρηματισμού ευρωβουλευτών για τον επηρεασμό αποφάσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Και σ΄ αυτή την υπόθεση βρίσκεται μπλεγμένος ένας Ελληνας: Ο επικεφαλής του κατασκευαστικού ομίλου Αρχιρόδον, που έχει μεταφέρει την έδρα του από την Ελλάδα στην Ολλανδία.

Νέες διαστάσεις στο σκάνδαλο διαφθοράς που έχει συγκλονίσει τις Βρυξέλλες δίνει το περιοδικό Spiegel. «Το σκάνδαλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ξεκίνησε ως “Qatargate”, μπορεί να εξελιχθεί σε “Moroccogate”, δεδομένου ότι το Μαρόκο φαίνεται να έχει παίξει πιο σημαντικό ρόλο στην υπόθεση απ’ ό,τι το Κατάρ», αναφέρει σε εκτενές δημοσίευμά του.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού, το Μαρόκο μπορεί να έχει ασκήσει νόμιμη και παράνομη επιρροή στις Βρυξέλλες ακόμη πιο εντατικά και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι το Κατάρ.

«Η μαροκινή υπηρεσία πληροφοριών DGED φέρεται να στρατολόγησε ήδη από το 2019 μια ομάδα με τους Ιταλούς Παντσέρι, Τζιόρτζι και τον Ευρωβουλευτή Κοτσολίνο, για να επηρεάσει την ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», αναφέρει το Spiegel.

Διπλωμάτες και μυστικές υπηρεσίες

Αργότερα στη λίστα προστέθηκαν και άλλοι, όπως η Εύα Καϊλή. Αυτός που χρημάτιζε και καθοδηγούσε τη δράση τους ήταν ο Αμπντεραχίμ Ατμούν, νυν Μαροκινός πρέσβης στην Πολωνία.

Κατά το γερμανικό περιοδικό, «ο Ατμούν διατηρούσε στενές σχέσεις με την Ε.Ε. και ιδίως με τη Γαλλία. Το 2011, ο τότε Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί τον ανακήρυξε ππότη της Λεγεώνας της Τιμής», τίτλος που πρώτη φορά απονέμεται σε Μαροκινό. Στη Βαρσοβία από το 2019 συναντούσε το ιταλικό τρίο Παντσέρι, Τζιόρτζι και Κοτσολίνο – όπως ακριβώς έκανε και σε κάθε ταξίδι του στις Βρυξέλλες. Από την άλλη, δεν αποκλείεται και η εμπλοκή του γενικού διευθυντή της DGED, Μοχάμεντ Μανσούρι, καθώς υπάρχουν αποδείξεις πως «η μαροκινή μυστική υπηρεσία πολλές φορές έκλεινε ακριβά εισιτήρια πτήσεων για τον Παντσέρι, προκειμένου να συναντηθεί με τον Μανσούρι».

Μάλιστα, «τον Οκτώβριο του 2021 ο Παντσέρι είχε ζητήσει συνάντηση με ατζέντα “στρατηγικές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο”. Δεν είναι γνωστό ακόμη εάν αυτή έλαβε χώρα». Τόσο ο Μανσούρι όσο και η μαροκινή κυβέρνηση έχουν αποφύγει κάθε δήλωση

. Το Spiegel. αναφέρει ακόμη ότι «οι μαροκινές υπηρεσίες πληροφοριών παίζουν ενεργό ρόλο στις Βρυξέλλες», ιδίως για την έκβαση ζητημάτων αναφορικά με…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: