Μεταναστευτικό: MKO απευθύνουν έκκληση στην Κομισιόν – Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Μεταναστευτικό: MKO απευθύνουν έκκληση στην Κομισιόν - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Προ των ευθυνών της θέτουν (και) οι μη κυβερνητικές οργανώσεις την Κομισιόν σχετικά με τη διάσωση των μεταναστών στη Μεσόγειο τη «φονικότερη θαλάσσια διαδρομή στον κόσμο» όπως χαρακτηριστικά λένε, κατηγορώντας την εμμέσως πλην σαφώς ότι κρύβεται πίσω από τα κράτη-μέλη.

Η διάσωση των μεταναστών επαφίεται στην διακριτική ευχέρεια των κρατών-μελών τονίζουν οι ΜΚΟ, με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου και ενίοτε κατήγορου προς χώρες που λόγω γεωγραφικής θέσης, χρόνια τώρα δεν κάνει τίποτα για να αποτρέψει τις μετατροπή τους σε αποθήκη ψυχών.

Ζητούν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που επιχειρούν στην Μεσόγειο καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να επαναλάβει τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης για να τις βοηθήσει να ανταποκριθούν στον πολλαπλασιασμό των μεταναστών κατά την διάρκεια της θερινής περιόδου.

Οι SOS Méditerranée, Médecins Sans Frontières (MSF) και Sea-Watch έχουν διασώσει τις τελευταίες εβδομάδες χιλιάδες ανθρώπους στοιβαγμένους σε επισφαλή σκάφη που πλέουν στην κεντρική Μεσόγειο ανάμεσα στην βόρεια Αφρική και την Ιταλία.

Σε κοινή τους ανακοίνωση οι μη κυβερνητικές οργανώσεις αυτές ζητούν από τα κράτη- μέλη και τις συνδεδεμένες με την Ευρωπαϊκή Ενωση χώρες να αναπτύξουν στόλο έρευνας και διάσωσης, υπό την ηγεσία των κρατών, ώστε να ανταποκρίνονται γρήγορα και καταλλήλως σε όλα τα σήματα κινδύνου και να οργανώσουν μηχανισμό αποβίβασης των διασωζομένων.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έβαλε τέλος στην επίμαχη επιχείρηση καταπολέμησης της διακίνησης ανθρώπων στην Μεσόγειο το 2020, αντικαθιστώντας την με την επιχείρηση Irini (Ειρήνη), που επικεντρώνεται στην περιφρούρηση του εμπάργκο όπλων προς την Λιβύη του ΟΗΕ.

Εκτοτε, η διάσωση των μεταναστών επαφίεται στην διακριτική ευχέρεια των κρατών, αλλά οι μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι οι χώρες αγνοούν τα σήματα κινδύνου ή ακόμη και συνεργάζονται με τις λιβυκές αρχές για την επαναπροώθηση των μεταναστών.

Η φονικότερη θαλάσσια διαδρομή

Η κεντρική Μεσόγειος είναι η φονικότερη θαλάσσια διαδρομή στον κόσμο, με 20.000 νεκρούς και αγνοούμενους από το 2014, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Το πλοίο Geo Barents των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μεταφέρει αυτήν την στιγμή 659 ανθρώπους, αλλά παρά τα αιτήματα που έχουν…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: