Μηχανισμός εκπτώσεων μετά το καλάθι του νοικοκυριού

Το καλάθι του νοικοκυριού «διαφημίστηκε» από την κυβέρνηση ως ένα αποτελεσματικό μέτρο συγκράτησης των τιμών σε βασικά είδη και αγαθά. Οι επικριτές του και δη η αντιπολίτευση, υποστηρίζουν ότι το μέτρο είναι αναποτελεσματικό, βασίζεται σε ψευδή δεδομένα και ως εκ τούτου η συγκράτηση-μείωση των τιμών αποτελεί πλασματική εικόνα που δεν συνάδει με την πραγματικότητα, με την οποία έρχεται αντιμέτωπος ο καταναλωτής.

Η κυβέρνηση επιμένει να χαρακτηρίζει ως επιτυχημένο μέτρο το καλάθι του νοικοκυριού, αναγνωρίζοντας πάντως ότι δεν επαρκεί για να περιορίσει τις επιπτώσεις της ακρίβειας, η οποία έχει ειδικό βάρος και κόστος σε πολιτικό επίπεδο. Η ακρίβεια αποτελεί το Νο1 παράγοντα κοινωνικής δυσαρέσκειας για την κυβέρνηση, κάτι που αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, Γι’ αυτό το υπουργείο Ανάπτυξης επεξεργάζεται ένα νέο μηχανισμό εκπτώσεων που θα βασίζεται σε πιο έγκυρα στοιχεία και θα κάνει πιο αποτελεσματικό τον έλεγχο της αγοράς.

Ο μηχανισμός θα λειτουργεί ως εξής: η τιμή της έκπτωσης που γίνεται στους καταναλωτές θα ορίζεται από το μέσο όρο των τιμών των τελευταίων 30 ημερών, που θα είναι η βάση για τις προσφορές.  Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι το υπουργείο Ανάπτυξης και οι αρμόδιες αρχές θα ανατρέχουν 30 ημέρες πριν για την εύρεση και διασταύρωση των τιμών που έχει ένα προϊόν και κατόπιν βάση αυτών θα τίθενται οι εκπτώσεις.

Απώτερος στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να δημιουργήσει ένα πρόσθετο μηχανισμό επιτήρησης της αγοράς, που θα περιορίσει τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και εξαπάτησης των καταναλωτών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νέος αυτός μηχανισμός βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας και σύντομα θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Παπαθανάσης: Σε ισχύ το καλάθι του νοικοκυριού όσο διαρκεί η κρίση

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης έδωσε ψήγματα του πρόσθετου μηχανισμού εκπτώσεων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, σημειώνοντας παράλληλα ότι το μέτρο του «καλαθιού του νοικοκυριού» θα συνεχιστεί για όσο διαρκεί η κρίση. «Το Market Pass αφορά τους πιο οικονομικά ευάλωτους συμπολίτες μας και συνεχίζουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Δεν πρόκειται να σταματήσει το καλάθι όσο διαρκεί η κρίση. Υπάρχει ένα όριο χρονικό που είναι ο Μάρτιος, αλλά σε αυτή την περίπτωση, εφόσον η κρίση ακρίβειας συνεχίζεται, θα δώσουμε και παράταση στη λειτουργία του καλαθιού», δήλωσε ο κ.Παπαθανάσης στην ΕΡΤ. 

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: