Μηνιγγίτιδα Β: Μια νόσος που δεν πρέπει να ξεχνάμε λόγω της πανδημίας

Μηνιγγίτιδα Β: Μια νόσος που δεν πρέπει να ξεχνάμε λόγω της πανδημίας

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού μας φέρνει ενώπιον πολλαπλών προκλήσεων, αλλά συγκεκριμένα για τους παιδιάτρους και τους γονείς υπάρχει μια επιπλέον πρόκληση: να μην επιτρέψουμε να επαναληφθεί η κατακόρυφη πτώση των εμβολιασμών που καταγράφηκε κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας την άνοιξη.
Πράγματι, ο έγκαιρος εμβολιασμός των παιδιών, βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει καθορίσει ο παιδίατρος, αλλά και βάσει του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών, είναι μια από τις παράπλευρες απώλειες της πανδημίας. Οι γονείς, είτε επειδή η προσοχή τους απορροφήθηκε πλήρως από το πώς να προστατέψουν τα παιδιά τους από τον κορωνοϊό, είτε από φόβο για την επίσκεψη στο ιατρείο, ανέβαλλαν τους προγραμματισμένους εμβολιασμούς. Μάλιστα, ως αποτέλεσμα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είχε προχωρήσει τότε σε εκκλήσεις προς τους γονείς να αναπληρώσουν άμεσα όλους τους εμβολιασμούς που αναβλήθηκαν.
Σε ανάλογες συστάσεις προχώρησε και τώρα που διανύουμε το δεύτερο κύμα και μάλιστα ισχυρότερο κύμα της πανδημίας, το υπουργείο Υγείας. Είναι πραγματικά κρίσιμης σημασίας και ακόμα περισσότερο εν μέσω των υγειονομικών συνθηκών που επικρατούν, να μην δημιουργηθεί ένα εμβολιαστικό κενό στον πληθυσμό, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιδημικές εξάρσεις νόσων, οι οποίες προλαμβάνονται αποτελεσματικά μέσω του εμβολιασμού.
Ειδικά οι γονείς δεν πρέπει να ξεχνούν ότι, ενώ οι ενέργειες για την ανάπτυξη ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου για τον κορωνοϊό έχουν φέρει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα, υπάρχουν δεκάδες άλλα σοβαρά και δυνητικώς θανατηφόρα λοιμώδη νοσήματα, για τα οποία ήδη έχουμε στη διάθεσή μας αποδεδειγμένα αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια.
Ένα από τα νοσήματα αυτά είναι και η Μηνιγγίτιδα Β. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσο, η οποία προσβάλλει κυρίως μωράκια, νήπια και νεαρούς ενήλικες, εξελίσσεται ταχύτατα μέσα σε 24 μόλις ώρες και μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο.  Περίπου 1 στα 5 περιστατικά μηνιγγίτιδας μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, όπως μόνιμες αναπηρίες.
Βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης Μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα και ακολουθούν τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών. Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τη νόσο.
Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος είναι ιδιαιτέρως σοβαρή, καθώς μπορεί να εξελιχθεί ραγδαία και να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο….

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: mothersblog.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: