Μήνυμα Ράμα – Βούτσιτς – Ζάεφ σε ΕΕ και Δ. Βαλκάνια | Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Μήνυμα Ράμα - Βούτσιτς - Ζάεφ σε ΕΕ και Δ. Βαλκάνια | Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Μόλις δύο ημέρες πριν την επόμενη συνάντηση των Ανοιχτών Βαλκανίων, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή με την οποία προτρέπουν τις άλλες χώρες της περιοχής να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία.

Το όραμά τους

Η επιστολή των τριών ηγετών αναφέρει ότι το όραμά τους είναι να ξεπεραστούν τα κοινωνικά, οικονομικά και εμπορικά εμπόδια που επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μέσω της εφαρμογής των τεσσάρων θεμελιωδών ελευθεριών της ΕΕ.

Η έρευνα, οι ΜΕΘ και το ΕΣΥ δύο ταχυτήτων

Αν και η πρωτοβουλία Ανοιχτά Βαλκάνια περιλαμβάνει μέχρι στιγμής μόνο τη Σερβία, την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, οι Ράμα, Ζάεφ και Βούτσιτς τονίζουν ότι η πρωτοβουλία ήταν και θα είναι ανοιχτή σε όλες τις άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Σύμφωνα με την αλβανική ιστοσελίδα abcnews, η ανοιχτή επιστολή των τριών ηγετών αναφέρει:

Η επιστολή

«Η Ευρώπη δεν είναι απλώς μια ήπειρος, αλλά ένα όραμα. Εδώ και καιρό, όμως, οι πολίτες των Δυτικών Βαλκανίων, ως αναπόσπαστο κομμάτι της ηπείρου και αυτού του οράματος, έμειναν εκτός.

»Η επιθυμία του λαού μας να γίνει μέλος της οικογένειας της ΕΕ έχει κατά καιρούς αγνοηθεί λόγω της εσωτερικής πολιτικής των κρατών μελών, της μη εκπλήρωσης των υποσχέσεων που έχουν δοθεί και του φόβου για το μέλλον. Αυτό έχει οδηγήσει σε απογοήτευση, αστάθεια, μετανάστευση και έλλειψη μεγάλων επενδύσεων.

»Εμείς, ως ηγέτες των χωρών μας, μπορούμε να αποφασίσουμε να μείνουμε και να μεμψιμοιρούμε ή να δράσουμε. Επιλέξαμε το δεύτερο. Τον Νοέμβριο του 2019, υπογράψαμε μια προκαταρκτική συμφωνία για την προώθηση της λεγόμενης Διαδικασίας του Βερολίνου, αναλαμβάνοντας βαθύτερη περιφερειακή συνεργασία.

Το όραμά μας είναι να ξεπεράσουμε τα κοινωνικά, οικονομικά και εμπορικά εμπόδια που επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας μέσω της εφαρμογής των τεσσάρων θεμελιωδών ελευθεριών της ΕΕ στις χώρες μας.

Ανοιχτή σε όλες τις χώρες

Εκτοτε συναντηθήκαμε συστηματικά και υπογράψαμε συμφωνίες που επιτρέπουν στους πολίτες μας να εργάζονται ελεύθερα στη γειτονική χώρα, που μειώνουν τους συνοριακούς ελέγχους, που θα επιτρέπουν τη διέλευση των εμπορευμάτων σχεδόν χωρίς καθυστέρηση, που θα δημιουργούν μηχανισμούς για την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών μας μεταξύ των χωρών μας όπως ταξιδεύουν και οι πολίτες εντός της ΕΕ.

Η πρωτοβουλία μας, που ονομάστηκε “Ανοιχτά Βαλκάνια”, έχει δείξει αποτελεσματικότητα και…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: