Μηταράκης: Ολοκληρώνεται το Εθνικό Σύστημα Υποδοχής

Μηταράκης: Ολοκληρώνεται το Εθνικό Σύστημα Υποδοχής

«Οι νέες δομές θα συμβάλουν αποφασιστικά στην προστασία των νησιών μας, ώστε να μην ξαναβιώσουμε τα γεγονότα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ» ανέφερε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότης Μηταράκης ενημερώνοντας την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής σχετικά με το έργο και τη σύναψη σύμβασης για την «Κατασκευή Περιφερειακών Υπηρεσιών, δομών και διακριτών χώρων του άρθρου 8 του Ν.4375/2016 στη Λέσβο, τη Χίο και την αναβάθμιση της υφιστάμενης Δομής στο Φυλάκιο Έβρου».

Παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό του έργου, ύψους 176.576.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, που χρηματοδοτείται από το Μηχανισμό Έκτακτης Στήριξης του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης κατά 100% σε ό,τι αφορά τη Λέσβο και τη Χίο και κατά 75% από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφαλείας που αφορά το Φυλάκιο Έβρου, ο υπουργός σημείωσε πως όπως έχει δείξει και πρόσφατη δημοσκόπηση της GPO (Οκτώβριος 2021 – GPO), «το 75,6% των κατοίκων του Βορείου Αιγαίου πιστεύει ότι η κατάσταση στο μεταναστευτικό έχει βελτιωθεί και μάλιστα το 62,0% των κατοίκων του Βορείου Αιγαίου προτιμούν τη δημιουργία νέων κλειστών ελεγχόμενων δομών στις προτεινόμενες τοποθεσίες, σε αντίθεση με τις υφιστάμενες ανοικτές δομές στα σημεία που βρίσκονται σήμερα, τις οποίες προκρίνει το 19,6%».

Ειδικότερα για την Λέσβο, ο κ. Μηταράκης ανέφερε πως η εγκατάσταση θα γίνει στην τοποθεσία Πλάτη του Δήμου Μυτιλήνης, περίπου 30 χλμ. από την πόλη της Μυτιλήνης, ενώ ο τελικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 87.533.962,34 ευρώ. Από τα 240 στρέμματα που θα είναι εντός της περίφραξης, η δόμηση ανέρχεται περίπου σε 41 στρέμματα. Η χωρητικότητα θα είναι 3.000 θέσεις για γενικό πληθυσμό και ευάλωτες ομάδες, δηλαδή αντικαθιστά και την παλιά δομή και τα δεκάδες διαμερίσματα. Άρα είναι μια δομή 7 φορές μικρότερη από την Μόρια. Θα υπάρχουν 29 κτήρια διαμονής, 25 εστιατόρια, 57 κτήρια διοίκησης, 2 κτήρια φρουράς, 18 κτήρια για αναρρωτήριο και ιατρεία, 28 κτήρια δραστηριοτήτων, 20 κτήρια καταστημάτων και 3 κτήρια για ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.

Για τη Χίο, ο υπουργός ανέφερε πως η νέα κλειστή ελεγχόμενη δομή «θα κατασκευασθεί στη θέση Θόλος, που απέχει περίπου 6 χλμ. από το Βροντάδο και 11 χλμ. από την πόλη της Χίου, ενώ ο τελικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 54.816.946 ευρώ. Στα 141 στρέμματα που θα είναι εντός της περίφραξης, η δόμηση ανέρχεται περίπου σε 18 στρέμματα. Η χωρητικότητά της είναι 1.230 θέσεις για γενικό πληθυσμό και ευάλωτες ομάδες. Άρα είναι 5 φορές μικρότερη από την ΒΙΑΛ στα χειρότερα της. Στα 18 στρέμματα της δόμησης θα υπάρχουν 17 κτήρια…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: