Μητσοτάκης: Από τον νεοφιλελευθερισμό στην κρατική παρέμβαση – Φρένο στα υπερκέρδη, μέτρα για την ακρίβεια

Μητσοτάκης: Από τον νεοφιλελευθερισμό στην κρατική παρέμβαση - Φρένο στα υπερκέρδη, μέτρα για την ακρίβεια

Το κύμα ακρίβειας που πλήττει εκατομμύρια νοικοκυριά, τροφοδοτούμενο από την ενεργειακή κρίση και την κερδοσκοπία των αγορών, αναγκάζει την κυβέρνηση να αλλάξει γραμμή πλεύσης, εγκαταλείποντας – μάλλον πρόσκαιρα  και ευκαιριακά – δογματισμούς και ιδεοληψίες. Από τον άκρατο και άκριτο νεοφιλελευθερισμό, στρέφεται στην ιδέα των κρατικών παρεμβάσεων  στην αγορά, για τον περιορισμό της ασύδοτης κερδοσκοπίας και τη συγκράτηση των ανατιμήσεων στα βασικά είδη – καύσιμα και τρόφιμα.

“Είναι καιρός το κράτος να βάλει κανόνες στην αγορά” είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναγγέλλοντας σε διάγγελμα του τη λήψη νέων μέτρων στήριξης των χειμαζόμενων νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει να υποχρεωθούν να θυσιάσουν μέρος των κερδών τους προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πακέτο μέτρων 1,1 δισ.ευρώ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και του ενεργειακού κόστους που θα στοχεύει στην «ανακούφιση»- ενίσχυση των ευάλωτων πολιτών αλλά και νοικοκυριών με εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Η δέσμη μέτρων παρεμβάσεων, που θα ισχύσουν για το επόμενο τρίμηνο περιλαμβάνει τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος στους χαμηλά αμειβόμενους και χαμηλοσυνταξιούχους, μεγάλη αύξηση στην επιδότηση των ενεργειακών τιμολογίων, καθώς και την απορρόφηση των αυξήσεων στα  καύσιμα.

Στο μήνυμα του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ελληνική πρωτοβουλία-πρόταση που κατέθεσε στην Ευρώπη, για τη θέσπιση πλαφόν στις χονδρικές τιμές του φυσικού αερίου, τονίζοντας ότι στόχος της χώρας είναι καταστεί ενεργειακά αυτάρκης.

Η εξειδίκευση των μέτρων θα γίνει αύριο το πρωί από τους αρμόδιους υπουργούς.

Το πακέτο μέτρων

«Πρόκειται για μέτρα που απευθύνονται στους πιο αδύναμους και στη μεσαία τάξη. Μελετημένες παρεμβάσεις ύψους 1,1 δισ. που θα ανακουφίσουν 3,2 εκατομμύρια ευάλωτους πολίτες, αλλά και τα νοικοκυριά με εισόδημα έως 30.000 ευρώ το χρόνο», τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε.

Οι ρυθμίσεις αφορούν όλα τα μέτωπα της ακρίβειας: την τόνωση του εισοδήματος με ένα έκτακτο επίδομα στους χαμηλά αμειβόμενους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Τη στήριξη των οικογενειών με παιδιά, που έχουν σήμερα και τα περισσότερα έξοδα. Τη γενναία επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος. Αλλά και τη μερική απορρόφηση των αυξήσεων στα καύσιμα, με την κάλυψη 180 λίτρων για την κίνηση των οχημάτων. Ενώ συνδυάζονται με ειδικές μέριμνες για τους αγρότες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις,…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: