Μητσοτάκης: Έτοιμοι για διερευνητικές επαφές για τις ΑΟΖ με την Τουρκία – Η Μόρια ανήκει στο παρελθόν

Μητσοτάκης: Έτοιμοι για διερευνητικές επαφές για τις ΑΟΖ με την Τουρκία - Η Μόρια ανήκει στο παρελθόν

Τουρκία και προσφυγικό – μεταναστευτικό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, εν όψει και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «είμαστε έτοιμοι για διερευνητικές επαφές για τις ΑΟΖ με την Τουρκία».
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συμφώνησαν μάλιστα ότι οι προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και η διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού, στον απόηχο και της καταστροφικής πυρκαγιάς στη Μόρια, είναι ευρωπαϊκά ζητήματα και πως η ΕΕ θα επιδείξει πλέον την αναγκαία αλληλεγγύη στην Ελλάδα.
Ο κ.Μητσοτάκης επέμεινε ότι «τα δυσάρεστα στη Μόρια ξεκίνησαν όταν μετανάστες αρνήθηκαν να ελεγχθούν για κορονοϊό», υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε γρήγορα, σημειώνοντας ότι τα ασυνόδευτα ανήλικα έχουν ήδη απομακρυνθεί και διαβεβαίωσε ότι η αυστηρή φύλαξη των συνόρων θα συνεχιστεί στον Έβρο και τη θάλασσα.
Πρόσθεσε όμως ότι «πρέπει να δούμε κατάματα ότι είναι ώρα η ευρωπαϊκή συμπαράσταση να περάσει από λόγια σε έργα, να μεταφραστεί σε χειροπιαστή αλληλεγγύη. Να ομολογήσουμε με θάρρος ως Ευρώπη ότι στο παρελθόν έχουμε αποτύχει στο προσφυγικό- μεταναστευτικό».
Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε συνεπώς ότι: «Η διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού δεν μπορεί να επαφίεται στις χώρες πρώτης υποδοχής. Χρειάζεται μία νέα ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης, παροχής ασύλου, μετεγκαταστασης, επιστροφών» και δήλωσε ότι η Ελλάδα περιμένει με ενδιαφέρον τις προτάσεις της Κομισιόν πάνω στο θέμα .
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε όμως επίσης ότι «κάποιοι μετατρέπουν το δικαίωμα σε άσυλο, σε επικίνδυνη ασυλία στην παρανομία».
Δήλωσε ότι: «Το μεταναστευτικό χρειάζεται μία ευρωπαϊκή απάντηση» και εκτίμησε ότι μία σκοτεινή στιγμή μπορεί να δώσει τη θέση της σε μία φωτεινή εμπειρία.
«Η θέση της Ελλάδας είναι πως η Μόρια ανήκει πια στο παρελθόν. Θα προχωρήσουμε στην ίδρυση ενός νέου σύγχρονου ΚΥΤ σε άλλη περιοχή. Μία νέα δομή, όπου θα κυματίζουν μαζί η ευρωπαϊκή και η ελληνική σημαία, ώστε να γίνει πράξη η συνευθύνη όχι μόνο στην κατασκευή του αλλά και στη λειτουργία του».
Η Ελλάδα πάντα ανοιχτή σε διάλογο με την Τουρκία
Ο κ.Μητσοτάκης στη συνέχεια αναφέρθηκε στην απειλή που αποτελεί για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία, σημειώνοντας ότι και σε αυτό το ζήτημα οι απόψεις του και οι απόψεις του Μισέλ είναι ταυτόσημες, καθώς η…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: newsbeast.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: