Μητσοτάκης: Συνομιλούν οι σύμβουλοί μου με εκείνους του Ερντογάν – Με ανησυχεί η Νavtex για την Κύπρο

Μητσοτάκης: Συνομιλούν οι σύμβουλοί μου με εκείνους του Ερντογάν - Με ανησυχεί η Νavtex για την Κύπρο

Τη διάθεση της Ελλάδας να ξεκινήσουν άμεσα διερευνητικές επαφές με την Τουρκία εφόσον συνεχιστεί έμπρακτα η αποκλιμάκωση, επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διαδικτυακή συζήτηση που είχε με τον εκτελεστικό διευθυντή του Economist, Ντάνιελ Φράνκλιν, στο πλαίσιο της 24ης ετήσιας συζήτησης στρογγυλής τραπέζης του Economist με την ελληνική κυβέρνηση, εκτιμώντας μάλιστα ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας στις διμερείς σχέσεις.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Έθεσε όμως το ζήτημα της νέας τουρκικής Navtex στην ΑΟΖ της Κύπρου και τόνισε με νόημα ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να διχαστεί στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά θα πρέπει να σταθεί ενωμένη στο πλευρό της Αθήνας και της Λευκωσίας.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την έκδοση της Navtex σε περιοχή κυπριακού ενδιαφέροντος, η Λευκωσία έχει διαμηνύσει ότι περιμένει μία σκληρή στάση από τους εταίρους, διαφορετικά θα μπλοκάρει τις κυρώσεις για τη Λευκορωσία.
Ο πρωθυπουργός πάντως ευλόγως δεν δεσμεύτηκε για τη στάση της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής της 24ης – 25ης Σεπτεμβρίου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως μία εβδομάδα είναι πολύς καιρός στην πολιτική και δη την ευρωπαϊκή…
Ο κ.Μητσοτάκης καταρχάς επισήμανε ότι το ζήτημα έχει μία ξεκάθαρη ευρωπαϊκή διάσταση, καθώς αυτό που διακυβεύεται τώρα είναι η συνολική ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου και σημείωσε ότι η Ευρώπη δεν αποδέχεται τις μονομερείς σε δράσεις της Τουρκίας που πηγαίνουν ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο.
«Εμείς λέμε κάτι πολύ απλό από την αρχή: Είμαστε πρόθυμοι να συνομιλήσουμε με την Τουρκία για το ένα θέμα που ήταν πάντα αντικείμενο των διερευνητικών επαφών, που είναι ο ορισμός των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Αυτές οι συζητήσεις προχωρούσαν για πολλά χρόνια και πρέπει να ξεκινήσουμε ξανά από το σημείο που σταμάτησαν το Μάρτιο του 2016. Και ήμουν πολύ ξεκάθαρος ότι αν δεν καταφέρουμε να φτάσουμε σε συμφωνία, είμαστε πρόθυμοι να πάμε το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και να σεβαστούμε την απόφαση του Δικαστηρίου βάσει ενός συνυποσχετικού με την Τουρκία», είπε ο πρωθυπουργός.
Επανέλαβε επίσης ότι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο εάν δύο χώρες διεκδικούν μία συγκεκριμένη θαλάσσια ζώνη, δεν επιτρέπονται μονομερείς ενέργειες και τόνισε ότι η Ελλάδα δεν προβαίνει σε μονομερείς δραστηριότητες.
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε επίσης ότι: «Εμείς είμαστε οι τελευταίοι που θα θέλαμε η Ευρώπη να εφαρμόσει τις κυρώσεις, αλλά πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι η Ευρώπη θα σταθεί δίπλα στην Ελλάδα και την Κύπρο, δεν θα εμφανιστεί διαιρεμένη σε αυτό…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: newsbeast.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: