Μνημόνια Συνεργασίας ΕΜΠ με ΜμΕ για κυκλική παραγωγή και διάθεση προϊόντων 

Μνημόνια Συνεργασίας ΕΜΠ με ΜμΕ για κυκλική παραγωγή και διάθεση προϊόντων 

Γενικός στόχος του καινοτόμου αυτού έργου είναι να προτείνει μια στρατηγική αναζωογόνησης για τις μεσογειακές πόλεις

Μνημόνια Συνεργασίας υπεγραφησαν, χθες, μεταξύ του  Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου(ΕΜΠ) και του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ Α.Ε.), του Συλλόγου Αργυροχρυσοχόων Αθήνας και του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας, με σκοπό την αναζήτηση των βέλτιστων πρακτικών κυκλικής Οικονομίας  στην ποιότητα ζωής και την αναζωογόνηση του κέντρου της Αθήνας.

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου  INNOMED UP “Promoting UPcycling in Circular Economy through INNovation and education for creative industries in MEDiterranean cities που αφορά στα δημιουργικά επαγγέλματα και την διασύνδεσή τους με την κυκλική οικονομία, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας”.

Σε σχετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες, στο πλαίσιο της οποίας υπεγράφησαν και τα μνημόνια συνεργασίας, επισημάνθηκε ότι, γενικός στόχος του καινοτόμου αυτού έργου είναι να προτείνει μια στρατηγική αναζωογόνησης για τις μεσογειακές πόλεις, με την αξιοποίηση των παραγωγικών, δημιουργικών δικτύων και τη διασύνδεσή τους με τις σύγχρονες και αναγκαίες πρακτικές της κυκλικής οικονομίας. Στη συγκυρία της ψηφιακής και της πράσινης μετάβασης, παρατηρείται ότι οι πόλεις αντιμετωπίζουν πλέον έντονο πρόβλημα ως προς τη διαχείριση των αποβλήτων, γεγονός που απαιτεί άμεσες και αποτελεσματικές δράσεις διαχείρισης ιδιαίτερα των απορριμμάτων.

Το ευρωμεσογειακό αυτό έργο χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και το πρόγραμμα ENI CBC MED με προϋπολογισμό ύψους 3.1 εκ. ευρω (εκ των οποίων τα 2.8 εκ. ευρώ είναι ευρωπαϊκή συμμετοχή) και υλοποιείται σε επτά πόλεις της Μεσογείου: την Αθήνα, το Πράτο , το Παλέρμο στη Σικελία, την πόλη της Τύνιδας στην Τυνησία, τη Χεβρώνα και την Ναμπλούς στην Παλαιστίνη, το Ίρμπιντ στην Ιορδανία. Εκτός από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που είναι ο συντονιστής του έργου, στο συμμετέχουν επίσης η μελετητική ΕΠΕΜ Α.Ε., οι Δήμοι του Πράτο και της Τύνιδας, το πανεπιστήμιο του Birzeit και οι ΜΚΟ Future Pioneers (Ιορδανία) και CRESM (Σικελία).

 

Έξυπνους κάδους έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει το ΕΜΠ

Σημειώνεται σε ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕΕ, ότι η πολυετής ερευνητική ενασχόληση της Ερευνητικής Ομάδας του ΕΜΠ, που διευθύνει το έργο, με τα δημιουργικά και πολιτιστικά επαγγέλματα (Creative & Culture Industries – CCIs) έχει αναδείξει το γεγονός ότι στις πόλεις της Μεσογείου υπάρχουν ενεργές και ισχυρές δικτυώσεις…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: skai.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: