Μπάιντεν: Αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν ως τις 11 Σεπτεμβρίου

Μπάιντεν: Αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν ως τις 11 Σεπτεμβρίου

Η ειρηνευτική διάσκεψη για το Αφγανιστάν, την οποία είχαν προτείνει οι ΗΠΑ, θα διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη στο διάστημα από τις 24 Απριλίου μέχρι τις 4 Μαΐου, παρουσία εκπροσώπων των Ταλιμπάν και της αφγανικής κυβέρνησης.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Τουρκία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Έθνη θα συνδιοργανώσουν αυτή τη διάσκεψη στην οποία θα παραστούν εκπρόσωπος «της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Αφγανιστάν και των Ταλιμπάν». Οι συνδιοργανώτριες χώρες «δεσμεύονται να στηρίξουν ένα κυρίαρχο, ανεξάρτητο και ενιαίο» Αφγανιστάν, πρόσθεσε.

Ο βασικός στόχος της διάσκεψης είναι «να επιταχυνθούν και να ολοκληρωθούν οι ενδοαφγανικές συνομιλίες» που διεξάγονται στην Ντόχα, ώστε οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια «δίκαιη και βιώσιμη» πολιτική λύση. Οι διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν στον οδικό χάρτη για την πολιτική λύση και το τέλος των συγκρούσεων στο Αφγανιστάν.

Η Ουάσινγκτον ασκούσε πιέσεις ώστε η διάσκεψη αυτή να διεξαχθεί πριν από την 1η Μαΐου, την καταληκτική ημερομηνία για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, όπως ορίζει η συμφωνία που υπέγραψε η προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ με τους Ταλιμπάν, τον Φεβρουάριο του 2020 στην Ντόχα. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν έχει επιβεβαιώσει αν θα ολοκληρωθεί η αποχώρηση πριν από αυτήν την ημερομηνία, σημειώνοντας μόνο ότι θα είναι «δύσκολο» να τηρηθεί αυτή η δέσμευση. Τρεις πηγές, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ανέφεραν ότι ο Μπάιντεν αποφάσισε να αποσυρθούν οι Αμερικανοί δυνάμεις μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια, δηλαδή ακριβώς 20 χρόνια μετά τις επιθέσεις της Αλ Κάιντα στους Δίδυμους Πύργους και το Πεντάγωνο, οι οποίες στάθηκαν αφορμή για τον πιο μακροχρόνιο πόλεμο στην ιστορία των ΗΠΑ.

Η αποχώρηση ωστόσο θα εξαρτηθεί από ορισμένες εγγυήσεις για την ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα, πρόσθεσαν οι πηγές, ζητώντας να παραμείνουν ανώνυμες μέχρι να επισημοποιηθεί η απόφαση.

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Όστιν, θα ενημερώσουν αύριο τους ομολόγους τους στο ΝΑΤΟ. Ο ίδιος ο Μπάιντεν ενδέχεται επίσης να ανακοινώσει επισήμως την απόφασή του.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα οι Ταλιμπάν απείλησαν ότι θα ξαναρχίσουν τις εχθροπραξίες εναντίον των ξένων δυνάμεων στο Αφγανιστάν εάν δεν τηρηθεί η συμφωνία που είχαν υπογράψει με τις ΗΠΑ μέχρι την 1η Μαΐου.

Σύμφωνα με πολλούς αξιωματούχους, η διάσκεψη της Κωνσταντινούπολης έχει ως στόχο να τεθεί σε εφαρμογή μια…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: protothema.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: