Μπάιντεν σε Τζονσόν: Καμία εμπορική συμφωνία αν δεν σεβαστείτε τη Β. Ιρλανδία

Μπάιντεν σε Τζονσόν: Καμία εμπορική συμφωνία αν δεν σεβαστείτε τη Β. Ιρλανδία

Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία της ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε το Ηνωμένο Βασίλειο ότι πρέπει να τηρήσει την ειρηνευτική συμφωνία της Βόρειας Ιρλανδίας καθώς αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, διαφορετικά δεν θα υπάρξει εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, που έφερε την ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία, να γίνει το θύμα του Brexit», ανέφερε ο Μπάιντεν σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Η όποια εμπορική συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να εξαρτάται από τον σεβασμό για τη Συμφωνία και την αποτροπή της επιστροφής ενός σκληρού συνόρου. Τελεία», ανέφερε ο Μπάιντεν.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον παρουσίασε νομοθεσία που επιτρέπει να παραβιασθούν μέρη της συμφωνίας διαζυγίου του Brexit που σχετίζονται με τη Βόρεια Ιρλανδία, κατηγορώντας την ΕΕ ότι έβαλε ένα περίστροφο στο τραπέζι των εμπορικών συνομιλιών και ότι προσπαθεί να διχάσει το Ηνωμένο Βασίλειο

Η ΕΕ υποστηρίζει ότι η όποια παραβίαση της συνθήκης του Brexit θα μπορούσε να οδηγήσει σε ναυάγιο τις εμπορικές συνομιλίες, να οδηγήσει το Ηνωμένο Βασίλειο προς μια ταραχώδη έξοδο όταν τελικά αποχωρήσει από την ανεπίσημη συμμετοχή του στην ΕΕ στα τέλη του έτους και έτσι να περιπλέξει την κατάσταση στα σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, χώρας-μέλους της ΕΕ.

ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ;

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε στους πρεσβευτές των ευρωπαϊκών χωρών ότι εξακολουθεί να ελπίζει ότι η επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εφικτή, τονίζοντας ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι αποφασιστικής σημασίας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες.

Η ενημέρωση των ευρωπαίων πρεσβευτών έγινε χθες και οι πηγές είτε παρευρίσκονταν στην συνάντηση είτε ενημερώθηκαν για το περιεχόμενό της.

«Ο Μπαρνιέ πιστεύει ακόμη ότι μία συμφωνία είναι εφικτή, ωστόσο οι επόμενες είναι ημέρες κλειδιά», δήλωσε μία από τις πηγές, ενώ δεύτερος διπλωμάτης δήλωσε ότι ο ευρωπαίος διαπραγματευτής είπε: «Η ελπίδα παραμένει».

Μία από τις πηγές δήλωσε ότι οι διστακτικές υποχωρήσεις που προτάθηκαν από το Λονδίνο σχετικά με την αλιεία – ένα από τα ακανθώδη θέματα που εμποδίζουν την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση – αποτελούν αχτίδα ελπίδας.

Ωστόσο, ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε ότι οι βρετανικές υποχωρήσεις δεν είναι επαρκείς για να γίνουν αποδεκτές από την Ενωση.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ θα…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: