Μπέρνι Μάντοφ: Πέθανε στη φυλακή ο «εγκέφαλος» της μεγαλύτερης «πυραμίδας» στις ΗΠΑ

Μπέρνι Μάντοφ: Πέθανε στη φυλακή  ο «εγκέφαλος» της μεγαλύτερης «πυραμίδας» στις ΗΠΑ

Πέθανε από φυσικά αίτια στα 82 του ο Μπέρνι Μάντοφ, ο χρηματιστής που έμεινε στην ιστορία ως ο δημιουργός της μεγαλύτερης «πυραμίδας» στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ζημιές που υπέστησαν ιδιώτες, οργανισμοί, θεσμικοί επενδυτές και μεγάλες τράπεζες παγκοσμίως εκτιμώνται είχαν φτάσει τα 64,8 δισ. δολάρια από τη μεγαλύτερη επενδυτική απάτη στην ιστορία.

Ο Μάντοφ είχε ζητήσει πρόωρη αποφυλάκιση το Φεβρουάριο του 2020, επικαλούμενος ότι είχε λιγότερο από 18 μήνες ζωής μετά την είσοδό του στα τελικά στάδια νεφρικής νόσου.

Σε τηλεφωνικές συνεντεύξεις στην Washington Post, εκείνη την εποχή, ο Μάντοφ είχε εκφράσει τη λύπη του για τα αδικήματά του, λέγοντας ότι «έκανε ένα τρομερό λάθος».

«Είμαι άρρωστος στο τελικό στάδιο», είχε πει. «Δεν υπάρχει θεραπεία για τον τύπο της νόσου μου. Λοιπόν, ξέρετε, έχω ήδη εκτίσει 11 χρόνια και, ειλικρινά, έχω πληρώσει» πρόσθεσε.

Ποιος ήταν ο Μπέρνι Μάντοφ

Ο Μπέρνι Μάντοφ γεννιέται στις 19 Απριλίου 1938 στο Κουίνς της Νέας Υόρκης ως το δεύτερο από τα τρία παιδιά μιας οικογένειας Πολωνοεβραίων μεταναστών. Ο πατέρας του ήταν υδραυλικός και η μητέρα του νοικοκυρά, αν και από τη δεκαετία του 1950 άρχισαν να ασχολούνται με το χρηματιστήριο και τις επενδύσεις, αν και δεν βρήκαν ποτέ την επιτυχία που αξίωναν. Το 1960 μάλιστα η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έβαλε λουκέτο στη μικρή επενδυτική φίρμα για μια σειρά από φορολογικές ατασθαλίες.

Ο νεαρός Μπέρνι δεν είχε δείξει βέβαια κανένα ενδιαφέρον για τα οικονομικά, μοιράζοντας τον χρόνο του μεταξύ του σχολείου αλλά και της κοπέλας του Ruth Alpern, με την οποία έγιναν ζευγάρι από τις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου. Ταυτοχρόνως, ήταν δεινός κολυμβητής και περνούσε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας στην πισίνα, ενώ όταν δεν κολυμπούσε ο προπονητής του τον έβαζε να κάνει τον ναυαγοσώστη στις κοντινές παραλίες, με τον ίδιο να αποταμιεύει τα μεροκάματα αυτά για το μέλλον του.

Τελειώνοντας το σχολείο το 1956, έγινε δεκτός στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Hofstra και τρία χρόνια αργότερα παντρεύτηκε τον σχολικό του έρωτα Ruth, τελειόφοιτη του τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Κουίνς. Το 1960 πήρε το πτυχίο του στις πολιτικές επιστήμες, όταν και αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του, αυτή τη φορά στη Νομική Σχολή του Μπρούκλιν.

madoff4

Το 1960, ο Bernard Madoff ίδρυσε την επενδυτική εταιρεία Bernard L. Madoff Investment Securities. Η επιχείρηση ήταν αρχικά ένας trader εταιρειών πολύ μικρής κεφαλαιοποίησης (penny stocks). Χάρη στις καινοτόμες τεχνολογίες που πρόσφερε η χρήση των υπολογιστών, η εταιρεία γρήγορα…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: protothema.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: