Μπορεί η μακρά Covid να προληφθεί; – Σημαντική μελέτη δείχνει τον δρόμο | Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Long Covid: Κινδυνεύουν οι εμβολιασμένοι; Ισραηλινή μελέτη απαντά

Η σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος ενός ατόμου πιθανώς συνδέεται με τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει να εμφανίσει μακρά COVID, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται online στην επιθεώρηση «Gut». Οι ερευνητές του Τμήματος Ιατρικής και Θεραπευτικής στο Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ στους οποίους ανήκει η μελέτη αναφέρουν ότι με βάση τα ευρήματά τους η καταγραφή του «προφίλ» του μικροβιώματος των ασθενών που μολύνονται με SARS-CoV-2 θα μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό όσων αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης long COVID, αυτού του συνδρόμου που χαρακτηρίζεται από επιπλοκές και επίμονα συμπτώματα εβδομάδες ή και μήνες μετά την αρχική λοίμωξη με τον SARS-CoV-2.

Συχνή η μακρά COVID

Η μακρά COVID είναι αρκετά συχνή έως πολύ συχνή – σύμφωνα με στοιχεία μελετών ακόμη και επτά στα δέκα άτομα που έχουν νοσήσει μέτρια ή σοβαρά με COVID-19 μπορεί να εμφανίζουν τουλάχιστον ένα εμμένον σύμπτωμα έξι μήνες μετά την ανάρρωση από την οξεία φάση της λοίμωξης. Η κόπωση, η μυϊκή αδυναμία και η αϋπνία αποτελούν τα πιο κοινά αναφερόμενα συμπτώματα από τους ασθενείς.

Αγνωστα τα ακριβή αίτια

Μια υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, κυτταρικές βλάβες ή και οι επιπτώσεις που έχει στον οργανισμό οποιαδήποτε σοβαρή νόσος μπορούν να συμβάλλουν στην εμφάνιση της long COVID. Ωστόσο δεν είναι σαφές ποια είναι τα αίτια πίσω από το σύνδρομο ή το γιατί κάποια άτομα είναι πιο επιρρεπή σε αυτό σε σύγκριση με άλλα.

Ο ρόλος του εντερικού μικροβιώματος

Ολοένα και περισσότερα ερευνητικά στοιχεία μαρτυρούν ότι το μικροβίωμα του εντέρου – τα τρισεκατομμύρια βακτήρια, μύκητες και άλλα μικρόβια που κατοικούν στο γαστρεντερικό σύστημα – παίζει ρόλο στη βαρύτητα της COVID-19. Με δεδομένο μάλιστα ότι το έντερο παίζει σημαντικό ρόλο στην ανοσολογική απόκριση του οργανισμού, πιθανότατα συνδέεται και με την ανάρρωση από μια λοίμωξη όπως αυτή με τον SARS-CoV-2.

Ετσι οι ερευνητές θέλησαν να ανακαλύψουν αν η σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου μπορεί να συνδέεται με τη μακρά COVID, η οποία ορίστηκε ως ένα τουλάχιστον επίμονο σύμπτωμα που συνεχίζει να ταλαιπωρεί τον ασθενή τέσσερις εβδομάδες μετά την αποβολή του ιού από τον οργανισμό του.

Μπορεί η μακρά Covid να προληφθεί; - Σημαντική μελέτη δείχνει τον δρόμο | Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Η μελέτη

Οι ειδικοί του Κινεζικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ παρακολούθησαν τις αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου 106 ασθενών που είχαν εμφανίσει διαφορετικής βαρύτητας COVID-19. Ολοι οι ασθενείς έλαβαν ιατρική φροντίδα σε τρία διαφορετικά νοσοκομεία μεταξύ Φεβρουαρίου και Αυγούστου 2020 – η…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: www.tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: