Μπορεί το Καστελόριζο να είναι το σημείο ανάφλεξης μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας; | Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Καστελόριζο: Μπορεί να είναι το σημείο ανάφλεξης μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας;

Το Καστελόριζο μπορεί να είναι το σημείο ανάφλεξης για ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδος Τουρκίας;

Αυτό είναι το ερώτημα που θέτει ο «Economist» σε δημοσίευμά του αναφέροντας πως το γραφικό νησί του Ανατολικού Αγαίου, βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο της διαρκώς κλιμακούμενης αντιπαράθεσης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Πώς θα μπορούσε ένα μικρό ελληνικό νησί στη Μεσόγειο , αναρωτιέται ο «Economist »που φιλοξενεί μόνο μερικές εκατοντάδες ανθρώπους να αποτελέσει σημείο ελληντουρικής ανάφλεξης.

Και περιγράφει: «Δεκάδες σπίτια με παστέλ χρώματα αντικρύζεις να υψώνονται στους λόφους του, οι ντόπιοι ανταλλάσσουν χαιρετισμούς με τουρίστες και ταξιδιώτες που φτάνουν με πλοίο από την Τουρκία . Μια μεγάλη θαλάσσια χελώνα βγάζει το κεφάλι της από τα γαλαζοπράσινα νερά».

«Αλλά δεν είναι όλα καλά. Ένα ελληνικό πολεμικό πλοίο, το Δανιόλος, περιπολεί στα νερά γύρω από το νησί. Μερικά φορτηγά του στρατού παρακολουθούν το λιμάνι. Λίγοι στρατιώτες βγαίνουν από ένα κρουαζιερόπλοιο, το οποίο έχει έρθει από την Αθήνα». Μπορεί το Καστελόριζο να είναι το σημείο ανάφλεξης μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας; | Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Ο συντάκτης του δημοσιεύματος αφού τελειώσει την περιγραφή της ειδυλλιακής αλλά και μελανής πλευράς του Καστελόριζου, προχωρά τον προβληματισμό του χωρίς ωστόσο δε διατηρεί καμία αμφιβολία για το σε ποια από τις δύο χώρες ανήκει το νησί: «Το Καστελόριζο βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο μιας διαμάχης μεταξύ της Ελλάδας, στην οποία ανήκει το νησί, και της Τουρκίας».

Και συνεχίζει:  «Η Ελλάδα λέει ότι το Καστελόριζο απολαμβάνει μια περιοχή υφαλοκρηπίδας, ή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη , 200 ναυτικών μιλίων, σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας».

«Η Τουρκία καταγγέλει την Ελλάδα ότι το Καστελόριζο είναι πολύ μικρό και μακριά από την ελληνική ηπειρωτική χώρα για να δικαιούται ΑΟΖ και πως η ελληνική αξίωση «κλειδώνει» την Τουρκία έξω από τη Μεσόγειο» καταλήγει το δημοσίευμα.

Μπορεί το Καστελόριζο να είναι το σημείο ανάφλεξης μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας; | Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Πηγή: The Economist

Ο Ερντογάν αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία

Η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας στο Καστελόριζο και σε ορισμένα άλλα νησιά. Τον περασμένο μήνα ο πρόεδρός της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε ότι οι τουρκικοί βαλλιστικοί πύραυλοι θα μπορούσαν να πλήξουν την Αθήνα.

«Μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», είχε προειδοποιήσει λίγους μήνες νωρίτερα, προτείνοντας εισβολή. Οι ακτές της Τουρκίας βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το Καστελόριζο. Το κοντινότερο ελληνικό νησί, η Ρόδος, απέχει 120χλμ.

Μια σειρά από συνθήκες συνηγορούν…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: