Μυτιληναίος: Προσευχές για ήπιο χειμώνα – Τέλεια καταιγίδα στο φυσικό αέριο

Μυτιληναίος: Προσευχές για ήπιο χειμώνα - Τέλεια καταιγίδα στο φυσικό αέριο

Μιλήστε φθηνά & ποιοτικά σε Κινητά & Σταθερά Ελλάδας | voipphone.com.gr |

Αναφορικά με την κατάσταση της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου, τις ανατιμήσεις και τις προοπτικές του ομίλου Mytilineos, μίλησε σε αναλυτές ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Ευάγγελος Μυτιληναίος

Ο επικεφαλής του ομίλου τόνισε ότι υπάρχει ένας διπλός παράγοντας που ωθεί υψηλότερα τις τιμές του φυσικού αερίου, καθώς από τη μία πλευρά ασκούνται πιέσεις από τη Ρωσία για την ολοκλήρωση του Nord Stream 2 και από την άλλη υπήρξε η χαμηλή παραγωγή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) το καλοκαίρι, γεγονός το οποίο ανάγκασε τις κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν τα αποθέματα φυσικού αερίου για να αντιμετωπίσουν τις υψηλές θερμοκρασίες. 

Ο ίδιος σημείωσε πως η αύξηση της σημερινής τρέχουσας τιμής στο φυσικό αέριο με την τιμή της βενζίνης είναι σαν να έχει αυξηθεί η βενζίνη από τα 1,6 ευρώ στα 7 ευρώ το λίτρο, ενώ δήλωσε ότι η τιμή του ρεύματος θα είναι στο… έλεος του χειμώνα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «τρέμω μια κακοκαιρία τύπου Μήδειας σε όλη την Ευρώπη».

Σχετικά με τη διαδικασία της πράσινης μετάβασης, είπε ότι, κρινόμενη εκ του αποτελέσματος, η απόφαση για πρόωρη απολιγνιτοποίηση ήταν βεβιασμένη, ενώ δεν λήφθηκε υπόψη η ασφάλεια εφοδιασμού.

Για τις ΑΠΕ υπογράμμισε ότι η αδειοδοτική διαδικασία διαρκεί πάρα πολύ, για αυτό και καθυστερούν να ενσωματωθούν στο μείγμα, ενώ για τις υπεράκτιες (offshore) μονάδες ΑΠΕ δήλωσε πως απαιτείται ακόμα πάρα πολύς χρόνος και πολλά κεφάλαια, παρά το γεγονός ότι το αιολικό δυναμικό στο Αιγαίο είναι από τα πιο ισχυρά στην Ευρώπη, μαζί με ένα στη Βόρεια Θάλασσα. 

Πρόβλημα υπάρχει και στο θέμα της αποθήκευσης ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ, αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχει αναπτυχθεί επαρκώς η αντίστοιχη τεχνολογία και ο κ. Μυτιλιναίος σημείωσε πως το φυσικό αέριο αυτή τη στιγμή είναι η μόνη τεχνολογία αποθήκευσης, καθώς σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να αντικαταστήσει τις ΑΠΕ. 

Ένα ακόμη πρόβλημα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι οι ΑΠΕ δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της ηλεκτροδότησης πόσω μάλλον για να συμβάλουν στη δημιουργία αποθεμάτων ασφαλείας. Μάλιστα αυτό φάνηκε και με τις πρόσφατες πυρκαγιές, με τις ΑΠΕ να συνεισφέρουν μόλις το 5% του ηλεκτρικού ρεύματος

Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στη στάση των πολιτικών για την κλιματική αλλαγή, λέγοντας ότι δεν έχει εξηγηθεί επαρκώς, ενώ διαφαίνεται η δημιουργία ενός διχασμού μεταξύ υπέρμαχων και μη υπέρμαχων της «πράσινης» μετάβασης. 

Ο επικεφαλής του ομίλου Mytilineos επεσήμανε ότι στους υπέρμαχους κατατάσσεται ο Φρανς…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: www.sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: