Ν. Ανδρουλάκης: «Ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς»

Ν. Ανδρουλάκης: «Ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς»

Αν αυτά που ανακοινώθηκαν τώρα ως κυρώσεις, ήταν στο τραπέζι μερικούς μήνες πριν την εισβολή στην Ουκρανία, «ίσως τα πράγματα να μην είχαν πάρει την τραγική αυτή τροπή»: αυτό υπογράμμισε σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, ζητώντας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να μην καθυστερούν άλλο με τα εργαλεία άμυνας και ασφάλειας, αλλά και τη θεσμική ολοκλήρωση ενιαίας εξωτερικής πολιτικής. Κατά συνέπεια, συμπέρανε, «τώρα κρίνεται η φυσιογνωμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αναλυτικά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής ξεκίνησε τη συνέντευξή του από τη μεταφορά μιας συζήτησης που είχε μερικούς μήνες πριν, με αντικείμενο την κοινή εξωτερική πολιτική: όταν, συγκεκριμένα, ο Ν. Ανδρουλάκης έβαλε το θέμα το θέμα των τουρκικών προκλήσεων, ο Ζ. Μπορέλ τού απάντησε, «και τι θέλετε να γίνω, Πάπας Πίος; Να ξεκινήσω Σταυροφορία απέναντι στους Οθωμανούς;». Με τον Έλληνα ευρωβουλευτή να του ανταπαντά ότι δεν του ζητά κάτι τέτοιο, αλλά λειτουργεί (ο ευρωπαίος αξιωματούχος) ήδη ως Πόντιος Πιλάτος.

Τούτων δοθέντων, «η συμπεριφορά του κ. Μπορέλ και των γραφειοκρατών των Βρυξελλών έδωσαν περιθώριο σε ηγέτες τρίτων χωρών που λειτουργούν με δεσποτικούς όρους να βλέπουν την Ευρώπη ως φόρουμ συζήτησης, το οποίο δεν μπορεί να επιβάλει τις αξίες του, σταθερότητα, ευημερία, ειρήνη, στην ευρύτερη περιοχή». Και, εν προκειμένω, αν αυτά που ανακοινώθηκαν ως κυρώσεις, ήταν στο τραπέζι μερικούς μήνες πριν την εισβολή στην Ουκρανία, «ίσως τα πράγματα να μην είχαν πάρει την τραγική αυτή τροπή», συμπέρανε ο Ν. Ανδρουλάκης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, «πρέπει να προχωρήσουμε γρηγορότερα στην πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης αποκτώντας εργαλεία που θα διασφαλίζουν όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς», ανέφερε επικαλούμενος, επιπλέον, την ελληνική εμπειρία προκλήσεων από μια τρίτη χώρα, όπως είναι η Τουρκία -και παρότι δεν μπορούμε να κάνουμε σύγκριση των δύο καταστάσεων, όπως είπε.

Στο θέμα των κυρώσεων, τις χαρακτήρισε «πάρα πολύ αυστηρές», ειδικά το SWIFT θα δημιουργήσει τεράστια ζητήματα στη ρωσική οικονομία, εκτίμησε και πρόσθεσε: «Βλέπουμε για πρώτη φορά τη Γερμανία να παίρνει αποφάσεις για ένα μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα -και το σύνολο του πολιτικού κόσμου να το υποστηρίζει. Βλέπουμε για πρώτη φορά να ενεργοποιείται ο ευρωπαϊκός μηχανισμός για την ειρήνη, ένα διακρατικό ταμείο 27 χωρών, (…) βλέπω πολλά κράτη να στέλνουν οπλισμό εκτός από την ανθρωπιστική βοήθεια – όλα αυτά…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: