Ν. Δένδιας από το Ντακάρ: Το Διεθνές Δίκαιο είναι ιερό στην ελληνική εξωτερική πολιτική

Ν. Δένδιας από το Ντακάρ: Το Διεθνές Δίκαιο είναι ιερό στην ελληνική εξωτερική πολιτική

Η Ελλάδα πιστεύει στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, καθώς και στην εθνική κυριαρχία και στην προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων, διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντηση με την ομόλογό του της Σενεγάλης Αϊσάτα Ταλ Σαλ, στο Ντακάρ.

Σε κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Νίκος Δένδιας κατέστησε σαφές ότι για την Ελλάδα το Διεθνές Δίκαιο είναι ιερό στην ελληνική εξωτερική πολιτική και έστειλε το μήνυμα πως « είμαστε χαρούμενοι να συνεργαζόμαστε με άλλες χώρες πάνω σε αυτό το επίπεδο». «Πιστεύουμε στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Η UNCLOS έχει υπογραφεί από τη Σενεγάλη, και η Σενεγάλη είναι επίσης μέλος της ομάδας φίλων της UNCLOS, επομένως συνεργαζόμαστε σε αυτό» ανέφερε ο Νίκος Δένδιας.

Συνεργασία με Σενεγάλη

Κατά τη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών εξετάστηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας της Ελλάδας με τη Σενεγάλη στον ναυτικό τομέα, στο εμπόριο, στον τουρισμό και στην εκπαίδευση.

«Είχαμε μια γόνιμη συνομιλία για την ενίσχυση των δεσμών Ελλάδας-Σενεγάλης σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, με έμφαση στη ναυτική συνεργασία, στο εμπόριο, στην εκπαίδευση, στην υγεία, στην αντιμετώπιση πανδημίας, στον τουρισμό και στο μεταναστευτικό. Συζητήσαμε επίσης για την εταιρική σχέση ΕΕ – Αφρικής, την κοινή προσήλωση Ελλάδας-Σενεγάλης στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς και για την κατάσταση ασφαλείας στο Σαχέλ και θέματα ασφάλειας της ναυσιπλοΐας» έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Νίκος Δένδιας.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια των δηλώσεων, ο Νίκος Δένδιας διατύπωσε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία με την ομόλογό του της Σενεγάλης για θέματα ναυτικής συνεργασίας. Ειδικότερα, έδωσε έμφαση στη συνεργασία στην εμπορική ναυτιλία και δήλωσε ότι με μεγάλη χαρά η Ελλάδα θα παρέχει υποτροφίες στις ελληνικές ναυτικές σχολές, είτε για το εμπορικό ναυτικό είτε για το στρατιωτικό ναυτικό, σε δόκιμους από τη Σενεγάλη.

Αναδεικνύοντας τη σημασία της Σενεγάλης για την Ελλάδα, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπαίνει στην κεντρική σκηνή όχι μόνο στην Αφρική, αλλά και στον κόσμο. Και αυτός είναι ο λόγος, προσέθεσε, «για τον οποίο λάβαμε την απόφαση να ανοίξουμε την πρεσβεία μας στο Ντακάρ, στη Σενεγάλη». Επίσης, ανέφερε πως δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι πολλοί διεθνείς οργανισμοί έχουν την έδρα τους στη Σενεγάλη, καθώς και ότι ασκεί την Προεδρία της Αφρικανικής Ένωσης, «κάτι που είναι πολύ σημαντικό».

Αναφερθείς στην πρόσφατη…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: