Ν. Ηλιόπουλος: Χρειάζονται αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και ισχυρός ελεγκτικός μηχανισμός

Ν. Ηλιόπουλος: Χρειάζονται αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και ισχυρός ελεγκτικός μηχανισμός

Το τρίπτυχο “αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, συλλογικές συμβάσεις και ισχυρός ελεγκτικός μηχανισμός” επανέλαβε σε συνέντευξή του ως πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Νάσος Ηλιόπουλος, υπογραμμίζοντας τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας, που  αφορούν παράλληλα και στη στήριξη των νέων επιστημόνων και στα νέα δικαιώματα που προκύπτουν με την τηλεργασία, όπως το δικαίωμα στην αποσύνδεση. 

Μιλώντας στο σταθμό Kontra Channel, χαρακτηρίζοντας το πρόγραμμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη ως “κοινωνικά ανάλγητο και οικονομικά αναποτελεσματικό”, επεσήμανε πως “οι ρυθμίσεις του νέου εργασιακού νόμου μας οδηγούν στη βαλκανοποίηση της αγοράς εργασίας”, και κατήγγειλε ότι “Η ηθικά και οικονομικά χρεοκοπημένη ΝΔ που χρωστάει πάνω από 340 εκατ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες, εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργοδοτών και νομιμοποιεί την αυθαιρεσία”.

Υπογράμμισε πως ο νέος νόμος Χατζηδάκη “γενικεύει τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, θεσμοθετεί τα απλήρωτα 10ωρα, εξαιρεί το διάλειμμα από τον εργάσιμο χρόνο, φέρνει το σπαστό ωράριο στη μερική εργασία -κάτι που δίνει τη δυνατότητα σε εργοδότες να μετατρέπουν συμβάσεις πλήρους απασχόλησης σε μερικής απασχόλησης- επιτρέπει τον οικονομικό εκβιασμό των εργαζομένων οδηγώντας τους σε άνευ αποδοχών άδεια εργασίας, και παρεμποδίζει την επαναπρόσληψη, αλλά και αποζημίωση των εργαζομένων, όταν απολύσεις κριθούν παράνομες και καταχρηστικές”.

“Η σπονδυλική στήλη του εργατικού δικαίου είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, που στον μέσο όρο της ΕΕ βρίσκονται στο 60%, ενώ στην Ελλάδα μόλις στο 14,7%”, επισήμανε ο Ν. Ηλιόπουλος, και ρώτησε απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο της ΝΔ: “Γιατί δεν υπογράφει η ΝΔ την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων στην εστίαση, που αφορά πάνω από 350 χιλ. εργαζόμενους;”

Σχετικά με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, σημείωσε ότι ο εργασιακός χρόνος καταγράφεται ψηφιακά από το 2017 και “για πρώτη φορά δηλώθηκαν και πληρώθηκαν πάνω από 6 εκατ. ώρες υπερεργασίας και υπερδιπλασιάστηκαν οι δηλωμένες ώρες υπερωριακής απασχόλησης”. “Αυτό συνέβη όμως γιατί υπήρχαν ισχυροί μηχανισμοί ελέγχου”, προσέθεσε, σημειώνοντας πως τότε ο ΣΕΒ με τον κ. Σκέρτσο διαφωνούσαν με την ψηφιακή καταγραφή.

Απαντώντας στο ερώτημα του γιατί το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας ως ανεξάρτητη αρχή δεν βρίσκει σύμφωνη την αξιωματική αντιπολίτευση, τόνισε: “Το ΣΕΠΕ γίνεται ανεξάρτητη αρχή γιατί στην κυβέρνηση δεν θέλουν να έχουν την ευθύνη τήρησης της εργατικής νομοθεσίας. Ακριβώς επειδή έχουν…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: