Ν. Μηταράκης: Οι νέες δομές σε Λέσβο-Χίο θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην προστασία των νησιών μας

Ν. Μηταράκης: Οι νέες δομές σε Λέσβο-Χίο θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην προστασία των νησιών μας

Την αρμόδια Μόνιμη Διαρκή Επιτροπή της Βουλής ενημέρωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, για τις συμβάσεις που σχετίζονται με τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης και τα έργα με τα οποία ολοκληρώνεται το Εθνικό Σύστημα Υποδοχής.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μηταράκης παρουσίασε τη σύμβαση για την κατασκευή των κλειστών ελεγχόμενων δομών στη Λέσβο και τη Χίο, καθώς και την αναβάθμιση του ΚΥΤ Φυλακίου στον Έβρο.

Στην ομιλία του, ο υπουργός παρουσίασε τον προϋπολογισμό του έργου «Κατασκευή Περιφερειακών Υπηρεσιών, δομών και διακριτών χώρων του άρθρου 8 του Ν. 4375/2016 στη νήσο Λέσβο και στη νήσο Χίο και αναβάθμιση υφιστάμενης Δομής στο Φυλάκιο Έβρου», οποίος ανήλθε σε €176.576.000, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, και ο οποίος χρηματοδοτείται:

(α) από τον Μηχανισμό Έκτακτης Στήριξης του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης κατά 100% ως προς το κομμάτι που αφορά τη Λέσβο και τη Χίο, ύψους €153.198.131,70 και

(β) από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφαλείας κατά 75% ως προς το κομμάτι που αφορά το Φυλάκιο Έβρου, ύψους €23.377.868,30.

Λέσβος

Στη Λέσβο, τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, «η εγκατάσταση θα γίνει στην τοποθεσία Πλάτη του δήμου Μυτιλήνης, περίπου 30 χλμ. από την πόλη της Μυτιλήνης, ενώ ο τελικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε €87.533.962,34. Από τα 240 στρέμματα που θα είναι εντός της περίφραξης, η δόμηση ανέρχεται περίπου σε 41.

Η χωρητικότητα θα είναι 3.000 θέσεις για γενικό πληθυσμό και ευάλωτες ομάδες, δηλαδή αντικαθιστά και την παλιά δομή και τα δεκάδες διαμερίσματα. Άρα, είναι 7 φορές μικρότερη από τη Μόρια στα χειρότερά της. Τα 41 στρέμματα της δόμησης περιλαμβάνουν 29 κτήρια διαμονής, 25 εστιατόρια, 57 κτήρια διοίκησης, δύο κτήρια φρουράς, 18 κτήρια για αναρρωτήριο και ιατρεία, 28 κτήρια δραστηριοτήτων, 20 κτήρια καταστημάτων και τρία κτήρια για ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις».

Χίος

Η νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή στη Χίο, όπως ανέφερε ο κ. Μηταράκης, «θα κατασκευασθεί στη θέση Θόλος, που απέχει περίπου 6 χλμ. από το Βροντάδο και 11 χλμ. από την πόλη της Χίου, ενώ ο τελικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε €54.816.946,10. Από τα 141 στρέμματα που θα είναι εντός της περίφραξης, η δόμηση ανέρχεται περίπου σε 18.

Η χωρητικότητα θα είναι 1.230 θέσεις για γενικό πληθυσμό και ευάλωτες ομάδες. Άρα, είναι 5 φορές μικρότερη από τη ΒΙΑΛ στα χειρότερά της. Επίσης,  αντικαθιστά και τη ΒΙΑΛ και τα δεκάδες διαμερίσματα.

Τα 18 στρέμματα της δόμησης περιλαμβάνουν 17 κτήρια διαμονής, επτά εστιατόρια, 39 κτήρια διοίκησης, ένα κτήριο φρουράς, 16 κτήρια δραστηριοτήτων,…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: