Ν. Παναγιωτόπουλος: Συμμετοχή στην Σύνοδο των ΥΠΑΜ της Πρωτοβουλίας ADRION

Ν. Παναγιωτόπουλος: Συμμετοχή στην Σύνοδο των ΥΠΑΜ της Πρωτοβουλίας ADRION

Στη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της Πρωτοβουλίας Αδριατικής – Ιονίου συμμετείχε την Τρίτη 4 Οκτωβρίου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, που πραγματοποιήθηκε στην Βενετία. Στη Σύνοδο συμμετείχαν επίσης οι Υπουργοί Άμυνας της Ιταλίας κ. Λορέντζο Γκουερίνι (Lorenzo Guerini), Σλοβενίας, κ. Μαριάν Σάρετς (Marjan Šarec), Κροατίας κ. Μάριο Μπάνοτζιτς (Mario Banožić), Μαυροβουνίου κ. Ράσκο Κόνιεβιτς (Raško Konjević) και Αλβανίας κ. Νίκο Πελέσι (Niko Peleshi).

Κατά την παρέμβασή του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε πως η Πρωτοβουλία ADRION αποτελεί υπόδειγμα επιτυχούς περιφερειακής συνεργασίας σε τομείς μείζονος προτεραιότητας και σημασίας, όπως η θαλάσσια ασφάλεια και η διαλειτουργικότητα του Πολεμικού Ναυτικού των Κρατών-Μελών της Πρωτοβουλίας.

«Μέσω των δραστηριοτήτων της Πρωτοβουλίας ADRION, ενισχύονται τα μέσα και οι μηχανισμοί των χωρών της ADRION έναντι κοινών απειλών και η κοινή θαλάσσια επιτήρηση, γεγονός που συμβάλει στην ασφάλεια στη Μεσόγειο, περιοχή εξόχως σημαντική για την ευρύτερη ευρωπαϊκή ασφάλεια, την οικονομική ανάπτυξη, το ελεύθερο εμπόριο και την ενεργειακή ασφάλεια», δήλωσε ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος. 

Αναφερόμενος στην Ευρωατλαντική προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, τόνισε ότι αποτελεί το βασικότερο όχημα για ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή, προάγει τις σχέσεις καλής γειτονίας, τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες του Διεθνούς Δικαίου, ενώ προωθεί τη συνολική ανάπτυξη και ευημερία.

Κλείνοντας, σημείωσε ότι η Πρωτοβουλία ADRION εδράζεται στον πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, της ανεξαρτησίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας(UNCLOS) .

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε συνάντηση με τον Ιταλό Ομόλογό του, κ. Γκουερίνι, κατά την οποία συζητήθηκαν η περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, οι εξελίξεις στην Ουκρανία και η κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης υπογράμμισε την ανάγκη αποφυγής αναθεωρητικών συμπεριφορών που λειτουργούν αποσταθεροποιητικά για την ευρύτερη περιοχή και δημιουργούν κινδύνους για την ασφάλεια και την ειρήνη.

H Σύνοδος των Υπουργών ADRION υιοθέτησε την κατωτέρω Κοινή Δήλωση:

«Εμείς, οι Υπουργοί Άμυνας της Δημοκρατίας της Αλβανίας, της Δημοκρατίας της Κροατίας, της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Ιταλικής Δημοκρατίας, του Μαυροβουνίου και της Δημοκρατίας της Σλοβενίας…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: