Να λειτουργήσει σύντομα το Ταμείο Ανάκαμψης ζήτησε ο Μητσοτάκης από τον πορτογαλική προεδρία

Να λειτουργήσει σύντομα το Ταμείο Ανάκαμψης ζήτησε ο Μητσοτάκης από τον πορτογαλική προεδρία

Τα ελληνοτουρκικά, η πανδημία και το μεταναστευτικό, και το Ταμείο Ανάκαμψης ήταν τα  θέματα που κυριάρχησαν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πορτογάλος ομόλογός του Αντόνιο Κόστα μετά τη συνάντησή τους στο πρωθυπουργικό Μέγαρο στη Λισαβόνα. Η Πορτογαλία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ για το επόμενο εξάμηνο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε την Πορτογαλία για την ενεργή της στήριξη στις επιχειρήσεις της frontex στο Αιγαίο και αναφέρθηκε στη συνομιλία που είχε με τον επικεφαλής, Πορτογάλο καπετάνιο.

Επιπλέον ανέφερε ότι οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο αλλά τόνισε ότι χρειαζόμαστε περισσότερη ευρωπαϊκή αρωγή.

Το σύμφωνο για το άσυλο και τη μετανάστευση είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, υπογράμμισε, τονίζοντας την ανάγκη για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, η οποία όπως είπε- υπάρχουν πολλοί τρόποι να εκφραστεί. Σε αυτό το σημείο ευχαρίστησε την Πορτογαλία που ήταν από τις πρώτες χώρες που δέχτηκαν να φιλοξενήσουν ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.

Ο Αντόνιο Κόστα αναφέρθηκε εκτενώς στη συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών στο μεταναστευτικό.

«Για εμάς είναι σημαντική αρχή ότι η ευθύνη της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων δεν είναι ευθύνη συγκεκριμένων κρατών αλλά ανήκει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Το βάρος δεν μπορεί να πέφτει μόνο στις χώρες που γεωγραφικά είναι χώρες υποδοχής», υπογράμμισε αναφέροντας πως αποτελεί τιμή για την Πορτογαλία που η Ναυτική της Αστυνομία έσωσε 7.000 ανθρώπους στη θάλασσα, στα σύνορα με την Τουρκία. «Είναι καθήκον μας» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ανάγκη για ένα νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση.

Οικονομική συνεργασία

Οι δυο ηγέτες μίλησαν για την ανάγκη ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων των δυο χωρών και αντάλλαξαν απόψεις για το στόχο της ανάκαμψης μετά την πανδημία.

Ο Αντόνιο Κόστα δήλωσε ότι προτεραιότητα της πορτογαλικής προεδρίας θα είναι η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας με έμφαση στον κοινωνικό πυλώνα και να είναι η Ευρώπη στον κόσμο ανοικτή ενώ είπε πως «κλειδί» για την ανάκαμψη στην Ευρώπη είναι ο εμβολιασμός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε αυτό θα είναι εξάμηνο μεγάλων προκλήσεων κατά το οποίο θα δρομολογηθεί ο επίλογος της πανδημίας και ο πρόλογος της επιστροφής στην ομαλότητα.

Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης έκανε λόγο για τεράστια ευρωπαϊκή επιτυχία και τόνισε την ανάγκη να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στην εκταμίευση των πόρων, κάτι με το οποίο συμφώνησε με…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: