ΝΔ: Fake news για τις αυξήσεις της ΔΕΗ διαδίδουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

ΝΔ: Fake news για τις αυξήσεις της ΔΕΗ διαδίδουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Fake news για τις αυξήσεις στη ΔΕΗ διαδίδουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση  της  Νέας Δημοκρατίας, επιχειρώντας, όπως υποστηρίζει, «να συνδέσουν το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ προ δύο ετών με τις ανατιμήσεις στην αγορά χονδρικής του ρεύματος σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο». 

Ειδικότερα, η ΝΔ σημειώνει: 

Fake news για τις αυξήσεις στη ΔΕΗ

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιδίδονται στη γνωστή πρακτική των fake news, επιχειρώντας να συνδέσουν το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ προ δύο ετών με τις ανατιμήσεις στην αγορά χονδρικής του ρεύματος σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο. Επιχειρούν να μας πείσουν ότι οι αυξήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου διεθνώς καθώς και το αυξημένο κόστος που πληρώνουν σε όλη την Ευρώπη οι ηλεκτρικές εταιρίες στο Χρηματιστήριο των ρύπων το τελευταίο διάστημα, συνδέονται με έναν τρόπο μαγικό με το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ του 2019. Επιχειρούν να συνδέσουν τις τότε δηλώσεις του κ. Χατζηδάκη ότι δεν θα αυξηθούν οι τιμές του ρεύματος από το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ – πράγμα που επετεύχθη – με τις πρόσφατες πιέσεις στην αγορά χονδρικής του ρεύματος σε ολόκληρη την Ευρώπη!

Η ΔΕΗ, όταν ανέλαβε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2019, ήταν στο χείλος της κατάρρευσης. Τα μέτρα που ελήφθησαν για τη διάσωσή της, πέρα από το γεγονός ότι δεν είχαν επίπτωση στους καταναλωτές, εξασφάλισαν την επιβίωση της επιχείρησης και έθεσαν τις βάσεις για τη σημαντική ανοδική πορεία που ακολούθησε.

Αναλυτικότερα:

Η κατάσταση το 2019

Η ΔΕΗ το 2018 κατέγραψε ζημιές 903 εκ. ευρώ και το καλοκαίρι του 2019 αντιμετώπιζε οξύτατο πρόβλημα ρευστότητας. Η τραγική κατάσταση της εταιρείας αποτυπώθηκε τον Απρίλιο του 2019 στην  έκθεση του ορκωτού ελεγκτή (Ernst & Young) που έθεσε ανοικτά ζήτημα βιωσιμότητας της εταιρείας αν δεν λαμβάνονταν άμεσα μέτρα. Οι επενδύσεις σε κρίσιμους τομείς όπως τα δίκτυα είχαν πέσει κάτω από το όριο ασφαλείας και η επιχείρηση είχε μείνει πίσω σε όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις (ΑΠΕ, ηλεκτροκίνηση, έξυπνα δίκτυα).

Τα μέτρα που ελήφθησαν

Η αναπροσαρμογή των τιμολογίων τον Αύγουστο του 2019 αντισταθμίστηκε πλήρως από την μείωση του ΕΤΜΕΑΡ (δηλαδή του ειδικού τέλους που αφορά στις ΑΠΕ) και τη μείωση του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια. Η ΔΕΗ έκτοτε παρουσίασε σημαντική κερδοφορία, ανταποκρίθηκε στις προκλήσεις της πανδημίας, προχώρησε σε εκδόσεις ομολόγων που συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον από επενδυτές διεθνούς εμβέλειας, εξασφάλισε αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας και επεκτείνεται με επιτυχία σε νέους τομείς όπως η ηλεκτροκίνηση και οι…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: