ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ: Από “ψιλό κόσκινο” οι υποψήφιοι υπό το φόβο σκανδάλων -Τα νέα πρόσωπα

ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ: Από “ψιλό κόσκινο” οι υποψήφιοι υπό το φόβο σκανδάλων -Τα νέα πρόσωπα

 “Κάηκε στο χυλό, φυσάει τώρα και το γιαούρτι” η ΝΔ: Μετά τις σκανδαλώδεις υποθέσεις Πάτση, Χειμάρα, Αννας Ευθυμίου και την πρόσφατη με τον Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού Ανδρέα Κουτούπη, όλοι όσοι διεκδικούν συμμετοχή στα ψηφοδέλτια του κόμματος ή επιθυμούν να αναλάβουν κομματικά οφίτσια, περνούν από “ψιλό κόσκινο”. Εξαιρούνται μόνον οι βουλευτές που έχουν πάνω από μία- δύο θητείες στο κοινοβούλιο και όσοι έχουν πολυετή θητεία σε υψηλές θέσεις του κομματικού μηχανισμού.

 Η αρμόδια κομματική επιτροπή υπό τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκο,  ξεσκονίζει όχι μόνον τα βιογραφικά των υποψηφίων, αλλά και όλα τα στοιχεία που μπορεί να γίνουν αντικείμενο αρνητικής δημοσιότητας και σκανδαλολογίας. Ελέγχονται από τίτλοι σποδών και επαγγελματική διαδρομή, μέχρι οι φορολογκές δηλώσεις, τα οικογενειακά εισοδήματά τους, οι επιχειρηματικές δραστηριότητες και οι ενδεχόμενες συναλλαγές τους με το Δημόσιο και κρατικούς φορείς.

Εχει καθιερωθεί επίσης ένα ιδιότυπο “ποινικό μητρώο”: Από τους υποψήφιους ζητείται να γνωστοποιήσουν στο κόμμα αν έχουν δικαστικές εκκρεμότητας οικονομικής ή ποινικής φύσεως, καθώς και οποιοδήποτε θέμα μπορεί κατά την κρίση τους να τους “εκθέσει” και να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από την αντιπολίτευση.

Τα στοιχεία κάθε υποψηφίου αξιολογούνται από την επιτροπή κατάρτισης των ψηφοδελτίων, της οποίας ηγούνται ο υφυπουργός Γιάννης Μπρατάκος, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Παύλος Μαρινάκης και ο Θανάσης Νέζης, που είναι στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τον τελευταίο λόγο έχει βέβαια ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος.

Ο Τσίπρας πήρε εγκαίρως τα μέτρα του

Επισημαίνεται ότι την ίδια πρακτική είχε υιοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ από τις εκλογές του 2012, όταν η μεγάλη αύξηση της εκλογικής του δύναμης οδηγούσε στο κοινοβούλιο μια νέα “φουρνιά” στελεχών και “νεοπροσήλυτων” στο κόμμα. Μετά την ανάληψη της εξουσίας το 2015,  το “κοσκίνισμα” συνεχίστηκε για όσους επρόκειται να τοποθετηθούν  σε θέσεις ευθύνης, επικεφαλής κρατικών φορέων, δημόσιων οργανισμών κλπ. Σταδιακά όμως ατόνησε.

Τώρα οι συνθήκες επιβάλλουν επαναφορά αυτής της πρακτικής, καθώς ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και μέσα ενημέρωσης περιμένουν “με το δάκτυλο στη σκανδάλη”, ψάχνοντας “ψεγάδια” και σκάνδαλα με εμπλεκόμενους βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Η βασική ομάδα που εξετάζει τις υποψηφιότητες αποτελείται από τον  Μιχάλη Καλογήρου, διευθυντή του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα,…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: