Νέα εργαλεία χρηματοδότησης εταιρειών προωθεί η κυβέρνηση, Της Ευγενίας Τζώρτζη | Kathimerini

shutterstock_525525397

Οι εταιρείες υψηλού ρίσκου βρίσκονται εκτός χρηματοδότησης, παρά τη σημαντική ρευστότητα που διοχετεύεται για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια στην οικονομία μέσω των τραπεζών και των δύο βασικών χρηματοδοτικών εργαλείων, δηλαδή του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και του Ταμείου Εγγυοδοσίας.
Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για δύο κατηγορίες επιχειρήσεων που βρίσκονται εκτός της τραπεζικής χρηματοδότησης επεξεργάζεται η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να διευρύνει το πεδίο στήριξης στην οικονομία. Η πρώτη κατηγορία αφορά όσες επιχειρήσεις είναι σήμερα υπερδανεισμένες και η δεύτερη εκείνες που είναι σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης.
Στην πρώτη περίπτωση πρόκειται για επιχειρήσεις με βαρύ ιστορικό, ορισμένες από τις οποίες ανήκουν στην κατηγορία των προβληματικών. Η δεύτερη περίπτωση επιχειρήσεων βρίσκεται στον αντίποδα. Είναι επιχειρήσεις που λόγω του μικρού βίου τους δεν έχουν επαρκή ιστορικά στοιχεία που θα τους επιτρέψουν να έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό προκειμένου να αναπτυχθούν, με κίνδυνο η προσπάθειά τους αυτή να ακυρωθεί πρώιμα.
Και οι δύο κατηγορίες έχουν κοινό παρονομαστή ότι θεωρούνται επιχειρήσεις υψηλού ρίσκου και για τον λόγο αυτό βρίσκονται εκτός χρηματοδότησης, παρά τη σημαντική ρευστότητα που διοχετεύεται για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια στην οικονομία μέσω των τραπεζών και των δύο βασικών χρηματοδοτικών εργαλείων, δηλαδή του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και του Ταμείου Εγγυοδοσίας.
Διασφάλιση
Στο υπουργείο Ανάπτυξης, που έχει την ευθύνη για τον σχεδιασμό νέων χρηματοδοτικών εργαλείων μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, δουλεύουν προς την κατεύθυνση στήριξης των επιχειρήσεων που συγκεντρώνουν αυτά τα χαρακτηριστικά και, όπως παραδέχονται αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, η άσκηση αυτή ενέχει κινδύνους. Το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι με ποια κριτήρια θα ενισχυθούν αυτές οι δύο κατηγορίες και κυρίως πώς θα διασφαλιστεί ότι το δημόσιο χρήμα δεν θα αξιοποιηθεί σε μια ευκαιριακή λογική για όσους επικαλούνται την κρίση του κορωνοϊού για να αντισταθμίσουν λάθη προηγούμενων ετών ή για να αγοράσουν χρόνο με χρήματα των φορολογουμένων.
Το πρόβλημα αναδείχθηκε με αφορμή το αίτημα της χώρας να εντάξει στα χρηματοδοτικά εργαλεία και προβληματικές επιχειρήσεις που σήμερα, με βάση την αυστηρή προσέγγιση του κοινοτικού ορισμού, αποκλείονται εντελώς από κάθε είδους χρηματοδότηση, είτε είναι τραπεζικός δανεισμός με εγγύηση του Δημοσίου είτε είναι κρατικό χρήμα μέσω ΕΣΠΑ.
Αν και ο χαρακτηρισμός «προβληματική…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: kathimerini.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: