Νέες κινήσεις στη «σκακιέρα» της Αν. Μεσογείου

Νέες κινήσεις στη «σκακιέρα» της Αν. Μεσογείου

Από την έντυπη έκδοση

Επίσκεψη στη Λιβύη θα πραγματοποιήσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της προσπάθειας της Ελλάδας να αναβαθμίσει τις σχέσεις της με την Τρίπολη. Παράλληλα, μήνυμα να απέχει η Άγκυρα από προκλητικές ενέργειες διαβίβασε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προς τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα εν όψει και της προγραμματισμένης επίσκεψής του στην Άγκυρα στις 14 Απριλίου.

Η σημασία της επίσκεψης στην Τρίπολη

Πιο αναλυτικά, ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την πρωτεύουσα της Λιβύης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, όπου θα συναντηθεί με τον μεταβατικό πρωθυπουργό Αμπντέλ Χαμίτ Ντμπεϊμπά, ο οποίος εξασφάλισε πριν από λίγες εβδομάδες ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του. Κύριος στόχος της συνάντησης είναι να αναβαθμιστούν οι διμερείς σχέσεις ως αντίβαρο στην ισχυρή επιρροή αλλά και τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη. Σημειώνεται ότι ο μεταβατικός πρωθυπουργός, ο οποίος στηρίζεται από τον διεθνή παράγοντα, αναμένεται να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές που έχουν οριστεί για τις 24 Δεκεμβρίου. Σε αυτό το διάστημα η Ελλάδα επιθυμεί να διασφαλίσει ότι θα αποφευχθεί άλλη αρνητική έκπληξη από τις στενές τουρκο-λιβυκές σχέσεις, όπως συνέβη τον Νοέμβριο του 2019 με την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης Σάρατζ – Ερντογάν για τις θαλάσσιες ζώνες. Οι ανησυχίες της Ελλάδας προκαλούνται και από τη δημόσια στήριξη που παρέσχε ο μεταβατικός πρωθυπουργός στο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο μετά την εκλογή. Σημειώνεται, πάντως, ότι ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη τον μεταβατικό πρωθυπουργό σε πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία τους, κατά την οποία και συμφωνήθηκε άλλωστε η επικείμενη επίσκεψή του στη Λιβύη μετά από πρόσκληση του κ. Ντμπεϊμπά.

Συμφωνία για ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο

Την ίδια ώρα η Ελλάδα προχώρησε σε μια συμφωνία σημαντικής γεωπολιτικής αξίας με την Αίγυπτο, καθώς αποφασίστηκε η ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών σε συνέχεια της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι τον περασμένο Νοέμβριο. Η συμφωνία συνήφθη στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα με τον υπουργό Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Αιγύπτου Μοχάμεντ Σακέρ ελ Μαρκάμπι. Βάσει όσων συνομολόγησαν οι δύο πλευρές, θα υπογραφεί Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) μεταξύ των δύο αρμόδιων υπουργείων, το οποίο στη συνέχεια θα μπορεί να μετεξελιχθεί σε διακυβερνητική συμφωνία. Για…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: