Νέες Πειραματικές Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ στον τουρισμό

Νέες Πειραματικές Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ στον τουρισμό

Επτά νέες Πειραματικές Επαγγελματικές Σχολές (Π.ΕΠΑΣ) Μαθητείας σε επτά πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Κρήτη, Μυτιλήνη, Πάτρα και Ρόδο), που θα λειτουργήσουν τμήματα σε τρεις ειδικότητες στον τομέα του τουρισμού και της φιλοξενίας, ίδρυσε ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), στο πλαίσιο της αναβάθμισης της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Η νέα πρωτοβουλία του ΟΑΕΔ, σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και το Ινστιτούτο Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), στοχεύει στη στενότερη διασύνδεση της παρεχόμενης εκπαίδευσης με τις πραγματικές ανάγκες του τουριστικού κλάδου σε συγκεκριμένες ειδικότητες υψηλής ζήτησης.

Ο ΟΑΕΔ εφαρμόζει από το 1952 το σύστημα της Μαθητείας, το οποίο είναι και το μοναδικό δυϊκό σύστημα στη χώρα μας που συνδυάζει τη θεωρητική και εργαστηριακή επαγγελματική εκπαίδευση με τη μάθηση σε εργασιακό χώρο, με αμοιβή και ασφάλιση, σε πραγματικές συνθήκες εργασίας.

Πανελλαδικά λειτουργούν 50 Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας του ΟΑΕΔ με 33 ειδικότητες, όπου οι μαθητές το πρωί μαθητεύουν σε επιχειρήσεις σε θέσεις συναφείς με την ειδικότητά τους, ενώ το απόγευμα παρακολουθούν θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα.

Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, «οι Π.ΕΠΑΣ έρχονται να λύσουν ένα σημαντικό πρόβλημα που δυσχεραίνει τη μαθητεία στον τομέα του τουρισμού. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, που στην πλειονότητά τους λειτουργούν εποχικά, δεν μπορούν να προσφέρουν θέσεις μαθητείας κατά τους χειμερινούς μήνες, δεδομένου ότι οι περισσότερες παραμένουν κλειστές. Γι’ αυτό, λοιπόν, στις Π.ΕΠΑΣ το θεωρητικό μέρος θα υλοποιείται από τον Νοέμβριο έως τον Απρίλιο, ενώ η μαθητεία στις επιχειρήσεις θα πραγματοποιείται από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο.

Οι Π.ΕΠΑΣ θα εκπαιδεύσουν τους μαθητές στις ειδικότητες “Τεχνίτης Μαγειρικής Τέχνης”, “Τεχνίτης Επισιτισμού” και “Υπάλληλος υποδοχής πελατών ξενοδοχείου”. Η αμοιβή των μαθητών αντιστοιχεί σε 21,78 ευρώ για κάθε ημέρα μαθητείας σε εργασιακό χώρο, καθ΄ όλη τη διάρκεια της διετούς φοίτησης (τέσσερα εξάμηνα). Επιπλέον, οι μαθητές των ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας λαμβάνουν επίδομα στέγασης και σίτισης, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις και δικαιούνται αναβολή στράτευσης. Δικαίωμα υποβολής αίτησης εισαγωγής έχουν όσοι είναι ηλικίας 18 ετών και άνω, είναι κάτοχοι τουλάχιστον απολυτηρίου Γυμνασίου με καλή γνώση ξένης γλώσσας (αγγλικά ή γαλλικά ή γερμανικά) και οι ηλεκτρονικές αιτήσεις μπορούν να…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: