Νέο αντιβιοτικό από βακτήριο της… πατάτας – Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Νέο αντιβιοτικό από βακτήριο της… πατάτας

Η συνεχώς διογκούμενη απειλή της ανθεκτικότητας των βακτηρίων στις αντιβιοτικές θεραπείες έχει οδηγήσει τους επιστήμονες στο να αναζητούν απεγνωσμένα νέες αντιβιοτικές ουσίες… οπουδήποτε. Και τώρα μια ερευνητική ομάδα από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες ανακάλυψε ένα νέο αντιβιοτικό που ονομάστηκε solanimycin σε ένα παθογόνο βακτήριο που μολύνει τις… πατάτες. Μάλιστα η αντιβιοτική αυτή ουσία φαίνεται τελικώς ότι παράγεται από ένα ευρύ φάσμα παθογόνων βακτηρίων που μολύνουν φυτά.

«Θησαυρός» για τη γεωργία αλλά και για τα νοσοκομεία

Η solanimycin δρα ενάντια σε πολλά είδη μυκήτων που είναι γνωστό ότι μολύνουν και καταστρέφουν τις καλλιέργειες, σύμφωνα με τους ερευνητές. Σε μελέτες στο εργαστήριο η νέα αντιβιοτική ουσία φάνηκε να είναι αποτελεσματική και ενάντια στον μύκητα Candida albicans ο οποίος εντοπίζεται φυσικά στον ανθρώπινο οργανισμό αλλά μπορεί να προκαλέσει και επικίνδυνες λοιμώξεις. Οι ερευνητές αναφέρουν με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «mBio» ότι η solanimycin και συγγενείς της ουσίες θα μπορούσαν να αποδειχθούν άκρως χρήσιμες τόσο στη γεωργία όσο και στα νοσοκομεία.

Αναξιοποίητες φυτικές πηγές

Τα μικρόβια που βρίσκονται στο έδαφος, κυρίως αυτά του φύλου των Actinobacteria, παράγουν τα περισσότερα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται σήμερα. Η νέα ανακάλυψη δείχνει ότι και οι μικροοργανισμοί που εντοπίζονται στα φυτά αξίζουν μεγαλύτερη προσοχή, ιδίως τώρα που οι μύκητες οι οποίοι πλήττουν τις καλλιέργειες αναπτύσσουν αντίσταση στις υπάρχουσες θεραπείες, ανέφερε η μικροβιολόγος δρ Ρίτα Μόνσον από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, εκ

των επικεφαλής της νέας μελέτης. «Πρέπει να επεκτείνουμε την έρευνά μας σε πολύ περισσότερους μικροβιακούς πληθυσμούς» σημείωσε η ερευνήτρια.

Το παθογόνο βακτήριο της πατάτας Dickeya solani που παράγει τη solanimycin ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά πριν από περισσότερα από 15 χρόνια. Ερευνητές στο εργαστήριο του μοριακού μικροβιολόγου Τζορτζ Σάλμοντ από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ άρχισαν να διερευνούν την αντιβιοτική δυναμική του πριν από περίπου μια δεκαετία.

Και άλλο αντιβιοτικό από το ίδιο βακτήριο

Η solanimycin δεν είναι το πρώτο αντιβιοτικό που ανακαλύφθηκε να προέρχεται από τα βακτήριο Dickeya solani. Σε προηγούμενη μελέτη ερευνητές είχαν ανακαλύψει ότι το D. solani παράγει ένα αντιβιοτικό που ονομάζεται oocydin A το οποίο είναι άκρως δραστικό ενάντια σε πολλούς παθογόνους μύκητες των φυτών.

Αυτές οι προηγούμενες ανακαλύψεις σε συνδυασμό με…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: www.tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: