Νέο ρεκόρ χρέους για τις ΗΠΑ

Νέο ρεκόρ χρέους για τις ΗΠΑ

Ξεπέρασε τα 31 τρισ. δολάρια, για πρώτη φορά, το χρέος των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ τα δημοσιονομικά της χώρας δεν βρίσκονται και στο καλύτερο δυνατό σημείο, με το κόστος δανεισμού να ανεβαίνει, ομοίως και το κόστος εξυπηρέτησης χρέους.

Συγκεκριμένα, οι New York Times τονίζουν πως στο ξέσπασμα της πανδημίας, είχαν αναφερθεί ως βιώσιμα τα τεράστια επίπεδα δανεισμού των ΗΠΑ, ενώ τώρα που η Fed Τώρα μεγαλώνει διαρκώς το κόστος δανεισμού για να φρενάρει τον όλο και αυξανόμενο πληθωρισμό, τα υψηλά επιτόκια φουσκώνουν το υψηλό χρέος της Αμερικής.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Peter G. Peterson, Μάικλ Πέτερσον, δήλωσε πως «οι φόβοι για την ανοδική πορεία του χρέους μας αρχίζουν να γίνονται ανάγλυφοι, καθώς αυξάνεται το χρέος μας, ενώ παράλληλα αυξάνονται και τα επιτόκιά μας» και πρόσθεσε ότι «πολλοί άνθρωποι αδιαφορούσαν για την αύξηση του χρέους εν μέρει και επειδή ήσαν τόσο χαμηλά τα επιτόκια».

Όπως σημειώνει το εν λόγω ίδρυμα, τα σημερινά υψηλά επιτόκια ενδέχεται να ανεβάσουν κατά 1 τρισ. δολ. τους τόκους στις πληρωμές χρέους, με το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους είναι, δίχως αυτή την προσθήκη, να αγγίζει τα 8,1 τρισ. δολάρια.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου θεωρεί  πως αν τα επιτόκια του δημοσίου χρέους ξεπεράσουν κατά μια εκατοστιαία μονάδα το επίπεδο των επιτοκίων, τότε οι δαπάνες τόκων του χρέους ίσως ξεπεράσουν τις τις αμυντικές, το 2029, καθώς η κυβέρνηση εκδίδει διαρκώς νέο χρέος, με το κόστος του δανεισμού να ανεβαίνει ή να πέφτει, ανάλογα τα τα επίπεδα των επιτοκίων της Fed.

Η ομοσπονδιακή τράπεζα είχε ρίξει τα επιτόκια σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα στην αρχή της πανδημίας, αλλά τώρα τα ενισχύει, με τα επιτόκια του δολαρίου να διαμορφώνονται από 3% έως 3,25% και όπως αναφέρουν οι εκτιμήσεις της Fed, θα ανέλθουν στο 4,6% μέχρι τα τέλη του 2022.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Γραφείο Προϋπολογισμού έχει αναφερθεί από νωρίς στους κινδύνους του χρέος των ΗΠΑ, το οποίο όλο και διογκώνεται, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο να διολισθήσει η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην δυνατότητα αποπληρωμής του χρέους εκ μέρους της χώρας και όπως τονίστηκε, θα μπορούσε «να οδηγήσει τα επιτόκια σε απότομη άνοδο και τον πληθωρισμό σε ανεξέλεγκτη επιτάχυνση».

Το άλμα του χρέους πάνω από τα 31 τρισ. δολ. είναι σοβαρό και για τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έκανε λόγο για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά ένα τρισ. δολ. εντός δεκαετίας.

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: