Νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας για τις spin off εταιρείες

Νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας για τις spin off εταιρείες

Δημιουργείται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο με το οποίο θα δίνονται κίνητρα για την ενίσχυση της καινοτομίας μέσω των πανεπιστημιακών εταιρειών ή των ερευνητικών κέντρων -τεχνοβλαστών (spin_off εταιρείες).

Σχετικά με τις αλλαγές που προωθούνται αρθρογραφεί σήμερα στο liberal.gr ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας και υπογραμμίζει: «εάν δεν το κάνουμε τώρα, ώστε να είμαστε ανταγωνιστικοί σε παγκόσμιο επίπεδο, τότε πολύ απλά θα μας ξεπεράσουν οι εξελίξεις».

Στο άρθρο του ο υφυπουργός αναφέρει ότι μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει ένα σαφές θεσμικό πλαίσιο για την λειτουργία των τεχνοβλαστών (spin off εταιρειών) των ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων της χώρας.

«Είναι χαρακτηριστικό, συνεχίζει το άρθρο, πως κατά τη διάρκεια συζητήσεων μας με το Υπουργείο Παιδείας συνειδητοποιήσαμε πως επικρατούσε σύγχυση, καθώς κάθε ερευνητικό κέντρο και ΑΕΙ παρουσίαζε διαφορετικό τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι τεχνοβλαστοί τους.

Το φθινόπωρο του 2019 συμφωνήσαμε πως έπρεπε να νομοθετήσουμε έναν κοινό, ξεκάθαρο, απλό και λειτουργικό πλαίσιο που θα διευκολύνει τους ερευνητές και τους καθηγητές στο να δημιουργούν και να λειτουργούν τους τεχνοβλαστούς.

Στη συνέχεια ανατέθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ) σε ειδική επιτροπή, το Τομεακό Επιστημονικό Συμβούλιο (ΤΕΣ) Μεταφοράς Τεχνολογίας και Διανοητικής Ιδιοκτησίας στο οποίο συμμετέχουν ερευνητές και καθηγητές από ακαδημαϊκά ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα όλης της χώρας, η διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των τεχνοβλαστών.

Το ΤΕΣ ολοκλήρωσε τις εργασίες του πριν λίγες ημέρες και στην συνέχεια παρέδωσε στην κυβέρνηση την τελική πρόταση η οποία σύντομα θα είναι και νόμος του κράτους».

Το νέο θεσμικό πλαίσιο

Όπως συνεχίζει το άρθρο: «οι εταιρίες τεχνοβλαστοί είναι νέες επιχειρήσεις που έχουν ως αντικείμενο την εκμετάλλευση της γνώσης που παράγεται σε ερευνητικά κέντρα, από άτομα υψηλού επιπέδου επιστημονικής και τεχνικής εκπαίδευσης ή και από ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς, με την συνδρομή ιδιωτικών κεφαλαίων και χρηματοδοτικών οργανισμών.

Με το επικείμενο νομοσχέδιο, δημιουργείται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο με το οποίο θα δίνονται κίνητρα για την ενίσχυση της καινοτομίας μέσω των πανεπιστημιακών εταιρειών ή των ερευνητικών κέντρων -τεχνοβλαστών.

Απλοποιούμε τις διαδικασίες ίδρυσης και ανάπτυξής τους και φιλοδοξούμε στην ριζική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας τους, καθώς σήμερα υπάρχει…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: