Νίκος Παναγιωτόπουλος: Η Τουρκία έχει υιοθετήσει το δόγμα της επεκτατικής πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Η Τουρκία έχει υιοθετήσει το δόγμα της επεκτατικής πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο

Για ένα οργανωμένο και φιλόδοξο σχέδιο σχετικά με την ανανέωση των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων έκανε λόγο ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στο διαδικτυακό σεμινάριο του American Hellenic Institute. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην Τουρκία, για την οποία είπε ότι έχει υιοθετήσει το δόγμα της επεκτατικής πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο και πως «όσο το Oruc Reis βρίσκεται σε έρευνες δεν μπορεί να γίνει διάλογος».
«Στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης εργαζόμαστε πάνω σε ένα φιλόδοξο, αλλά οργανωμένο και καλά μελετημένο σχέδιο για την ανανέωση των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στο σεμινάριο με τίτλο «Ενημέρωση για την Ελληνική Πολιτική Άμυνας», το οποίο συντόνισε ο πρόεδρος του ΑΗΙ Νικ Λαρυγγάκης.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος παρουσίασε τις βασικές στρατηγικές κατευθύνσεις της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όσον αφορά τη θωράκιση των Ενόπλων Δυνάμεων και ανέλυσε την κατάσταση που έχει προκληθεί στην Ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς.
Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς από τις θέσεις που έλαβε το State Department και διατύπωσε την εκτίμηση ότι η Ε.Ε. πρέπει να ανταποκριθεί αποφασιστικά όσον αφορά το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων προς την Τουρκία εξαιτίας της αποσταθεροποιητικής στάσης της.
«Το American Hellenic Institute αποτελεί έναν οργανισμό που χρησιμεύει στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδος», υπογράμμισε ο Ν. Παναγιωτόπουλος. Αναφερόμενος στις Ένοπλες Δυνάμεις, ο υπουργός τόνισε ότι η προσπάθεια ενίσχυσης «πραγματοποιείται επειδή ζούμε σε ένα πολύ σύνθετο και αβέβαιο γεωπολιτικό περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο. Ένα περιβάλλον που γίνεται πιο περίπλοκο και ίσως πιο ευαίσθητο όσο περνά ο καιρός».
Εκτίμησε ότι το περιβάλλον ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο χαρακτηρίζεται από τρεις βασικές και αλληλοσυνδεόμενες δυναμικές.
Όπως είπε και σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αυτές είναι «η πρόσφατη ανακάλυψη υδρογονανθράκων στη θαλάσσια ζώνη μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Αιγύπτου, οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί και οι ανισορροπίες ισχύος και το αυξημένο ενδιαφέρον για την περιοχή από ξένες δυνάμεις και μεγάλους παίκτες στη διεθνή σκηνή».
«Αυξανόμενο και επιδεινούμενο πρόβλημα η συμπεριφορά της Τουρκίας»

Για τη συμπεριφορά της Τουρκίας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος επεσήμανε ότι «συνιστά αυξανόμενο και επιδεινούμενο πρόβλημα, το οποίο την καθιστά παράγοντα αποσταθεροποίησης στην περιοχή, όχι μόνο για την Ελλάδα και…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: newsbeast.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: