Τα βράδια του Δεκεμβρίου, όταν ο ήλιος βυθίζεται στα φιορδ του Όσλο, οι περαστικοί σταματούν έξω από τη νέα εθνική πινακοθήκη της Νορβηγίας, αξίας 620 εκατ. ευρώ, το νέο μουσείο Μουνκ, αξίας 300 εκατ. ευρώ, τη νέα δημόσια βιβλιοθήκη, αξίας 240 εκατ. ευρώ, και την όπερα, αξίας 550 εκατ. ευρώ, για να απολαύσουν το φως που πέφτει.
Μόλις 15 λεπτά με τα πόδια από τη χλιδάτη προκυμαία του Όσλο, μια ουρά ανθρώπων άρχισε να σχηματίζεται έξω από την εκκλησία Grønland ένα σκοτεινό και παγωμένο πρωινό Τετάρτης. Από τις 9 το πρωί, η εκκλησία ανοίγει τις πόρτες της σε όσους αναζητούν ζεστασιά ή ένα κουπόνι που μπορούν να εξαργυρώσουν για μια σακούλα με τρόφιμα στην απέναντι τράπεζα τροφίμων Fattighuset.
Χάρη στα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ύδατα στα ανοικτά των ακτών της, η Νορβηγία δεν είναι μόνο εξαιρετικά πλούσια αλλά γίνεται ακόμα πλουσιότερη. Η έβδομη πλουσιότερη χώρα της Παγκόσμιας Τράπεζας με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είδε τους τελευταίους 12 μήνες, τα κέρδη της να εκτοξεύονται σε επίπεδα ρεκόρ καθώς οι τιμές στις αγορές ενέργειας τριπλασιάστηκαν λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του Guardian.
Ένας…αόριστος πλουτος
Η Νορβηγία αντικατέστησε την πολεμοχαρή Μόσχα ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίουενερ της Ευρώπης.
Το πετρελαϊκό ταμείο συνεχίζει να παρέχει στη χώρα ένα ισχυρό δίχτυ ασφαλείας: η εκπαίδευση εξακολουθεί να είναι φθηνή, το πανεπιστήμιο είναι δωρεάν ακόμη και για τους αλλοδαπούς, η γονική άδεια πληρώνεται πλήρως για 49 εβδομάδες. Το προσδόκιμο ζωής είναι 83,2, 10 χρόνια υψηλότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Καθώς άλλα σκανδιναβικά κράτη έχουν περικόψει το κράτος πρόνοιας ή έχουν στραφεί σε μοντέλα εργασίας, η Νορβηγία παρέμεινε γενναιόδωρη.
Αλλά ο πλούτος του έθνους μάλλον είναι μια απροσδιόριστη υπόθεση στη Νορβηγία για τους πολίτες. Πολλοί είναι αυτοί που αγωνίζονται με την αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, δήλωσε ο Asdakk.
Οι λογαριασμοί των νοικοκυριών για την ηλεκτρική ενέργεια, το 90% της οποίας η Νορβηγία αντλεί από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς που βρίσκονται διάσπαρτοι στο δραματικό τοπίο της, έχουν αυξηθεί σε επίπεδα ρεκόρ φέτος – αποτέλεσμα εν μέρει των ασυνήθιστα χαμηλών βροχοπτώσεων νωρίτερα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και των υψηλών τιμών spot που εισάγονται από την ευρωπαϊκή αγορά. Οι τιμές της βενζίνης είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο.
“Η Νορβηγία πλουτίζει, αλλά όχι απαραίτητα οι Νορβηγοί”, δήλωσε οΛαρς Μάρτιν Νταλ, 50 ετών, πάστορας της λουθηρανικής…
Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr