Ντ. Μπακογιάννη-αιγιαλίτιδα στο Ιόνιο: Ιστορικό και ουσιώδες το ν/σ

Ντ. Μπακογιάννη-αιγιαλίτιδα στο Ιόνιο: Ιστορικό και ουσιώδες το ν/σ

«Το νομοσχέδιο αυτό είναι συμβολικό, είναι ιστορικό, είναι ουσιώδες και έρχεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή», ανέφερε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αιγιαλίτιδα στο Ιόνιο, η Ντόρα Μπακογιάννη. «Είναι πρωτίστως συμβολικό γιατί η Ελλάδα, 200 χρόνια μετά την σύσταση της, μεγαλώνει την κυριαρχία της και ισχυροποιεί τη θέση της στην περιοχή. Είναι ιστορικό, καθώς 38 χρόνια μετά την υπογραφή της Σύμβασης του Montego Bay, και 25 χρόνια μετά την κύρωση της από το ελληνικό Κοινοβούλιο, έχουμε ένα νομοσχέδιο που επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη, τα χωρικά ύδατα δηλαδή, και κατά συνέπεια τον εναέριο χώρο της Ελλάδας στο Ιόνιο, στα 12 ναυτικά μίλια» τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη.

«Ασκούμε ένα αναφαίρετο δικαίωμα μας, σύμφωνα με το γραπτό αλλά και εθιμικό διεθνές δίκαιο. Ένα δικαίωμα που έχουν όλα τα κράτη, και το οποίο η Ελλάδα διατηρεί σε κάθε περίπτωση και σε άλλες περιοχές της επικράτειας της. Το σχέδιο νόμου είναι ουσιώδες, καθώς αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης διπλωματικής στρατηγικής της κυβέρνησης που εδώ και 18 μήνες αποδίδει καρπούς» σημείωσε η πρώην υπουργός.

Επισήμανε ότι είναι κρίσιμη η χρονική στιγμή που έρχεται το νομοσχέδιο, καθώς το 2020 η Ελλάδα προχώρησε στρατηγικά και διπλωματικά στο κλείσιμο όλων των εκκρεμοτήτων στο δυτικό της μέτωπο με την υπογραφή διμερούς συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο και έχουν ξεκινήσει με την Αλβανία οι διαδικασίες διαλόγου και επίλυσης της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με προσφυγή στη Χάγη.

Η Ντόρα Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι είναι πολύ θετικό ότι αυτό το νομοσχέδιο υπερψηφίζεται σχεδόν από όλες τις δυνάμεις της Βουλής, υπογραμμίζοντας ότι είναι ένα μήνυμα εθνικής ενότητας και ένα πολιτικό μήνυμα ουσίας, διότι δείχνει ότι οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι στις βασικές αρχές της στρατηγικής την οποία η ελληνική εξωτερική πολιτική ακολουθεί. 

Αναφερόμενη στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία είπε ότι επί πολλά χρόνια οι Τούρκοι έφερναν και θέματα εκτός του αντικειμένου των διερευνητικών επαφών αλλά καμία ελληνική αντιπροσωπεία δεν απεδέχθη τη συζήτηση επί θεμάτων που δεν εμπίπτουν στο διεθνές δίκαιο, αλλά αποτελούν μονομερείς τοποθετήσεις της Τουρκίας. «Ενδεχομένως σήμερα, επειδή η Τουρκία βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση, κυρίως εσωτερική αλλά και εξωτερική, από τις σχέσεις με τις ΗΠΑ μέχρι τις σχέσεις της με την Ευρώπη, να μπορέσουμε να κάνουμε μια πρόοδο και να καταλήξουμε σε ένα συνυποσχετικό που θα μας οδηγήσει στη Χάγη» είπε και…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: