Ο Χριστός ξανασταυρώνεται – Monopoli.gr

Ο Χριστός ξανασταυρώνεται - Monopoli.gr

Υπόθεση
Πρόκειται για γαλλική παραγωγή που συνιστά κινηματογραφική διασκευή του μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», από τον αμερικανό σκηνοθέτη της διασποράς Ζιλ Ντασέν. Σε ένα τουρκοκρατούμενο κρητικό χωριό, Έλληνες και Τούρκοι ζουν ειρηνικά, και ο παπάς κάθε χρόνο ετοιμάζει το έθιμο της αναπαράστασης των Παθών του Χριστού, με πρόσωπα διαλεγμένα από τους ίδιους τους κατοίκους.
Στην πορεία, όμως, το δρώμενο θα λάβει διαστάσεις πραγματικής σύγκρουσης, όταν φτάνουν οι κυνηγημένοι κάτοικοι ενός άλλου, κατεστραμμένου από τους Τούρκους, χωριού ζητώντας εκεί καταφύγιο. Παρόλο που οι γαλλικοί διάλογοι δεν αποδίδουν εξίσου εκφραστικά την κρητική και την καζαντζακική γλώσσα, η σκηνοθεσία του Ντασέν θεωρήθηκε αξιομνημόνευτη, με τις πλάγιες κινήσεις της κάμερας στα ευρεία πλάνα του σινεμασκόπ.
Λίγα για τον συγγραφέα
Ο Ζιλ Ντασέν (1911-2008), σπουδαίος αμερικανο-εβραίος σκηνοθέτης, ξεκίνησε την καριέρα του στο Χόλιγουντ, με ταινίες φιλμ νουάρ. Αξιοσημείωτη, εκτός των άλλων για τα εξωτερικά της γυρίσματα, είναι η Γυμνή πόλη (1948). Την περίοδο του μακαρθισμού, οι αριστερές πολιτικές του πεποιθήσεις τον οδήγησαν στην Ευρώπη.
Με τη γαλλική παραγωγή Ριφιφί (1954) κέρδισε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ των Καννών, όπου γνώρισε τη σύντροφό του στη ζωή και στην τέχνη Μελίνα Μερκούρη, και έκτοτε αγάπησε βαθιά την Ελλάδα. Μαζί γύρισαν εννέα ταινίες, μεταξύ των οποίων: Ποτέ την Κυριακή (1960), Φαίδρα (1962), Τοπκαπί (1964), Η δοκιμή (1972) και Κραυγή γυναικών (1974).

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τίτλος: Celui Qui Doit Mourir
Σκηνοθεσία: Τζουλς Ντάσσιν
Σενάριο: Τζουλς Ντάσσιν, Μπεν Μπάρζμαν
Παίζουν: Φερνάρντ Λεντού, Νικόλ Μπέργκερ, Ρότζερ Χάνιν, Λουσιέν Ράιμπουργκ, Τέντυ Μπίλις, Γκρέγκουαρ Άσλαν, Δήμος Σταρένιος, Καρλ Μονέρ, Ρενέ Λεφέβρ, Μωρίς Ρονέ, Πιερ Βάνεκ, Τζην Σερβαί, Μελίνα Μερκούρη
Διάρκεια: 122′
Χώρα: Γαλλία
Έτος: 1957
Διανομή: Seven Films

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: www.monopoli.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: